Direktlänk till inlägg 21 april 2012

Ett riktigt ridpass

Av Therese - 21 april 2012 12:01

Torsdagens planer på att gå promenad för hand och smörja sadel gick i stöpet direkt. Fick hoppa in och ha tre lektioner på ridskolan istället. Inget jag tackar nej till, för pengar behövs ju alltid och lektioner är kul att ha   Så när jag var klar vid 19.30 var jag otroligt trött och hade mockningen kvar, vilket gjorde att Pica fick en snabb borst och visitering för att kolla upp om hon fått någon "skada". Har jag brådis någon dag är en visitering av Pica alltid prio ett, vill inte "missa" en eventuell sårskada eller dyl. Det kan ju ibland få förödande konsekvenser!

Igår fredag fick jag återigen hoppa in och jobba på ridskolan, pengarna de bara rullar in! Så jag tog mig ett "tidigt" ridpass på Pica. Tog dagen till ära pelhamet för att kunna rida igenom ordentligt, efter två dagars vila misstänkte jag att damen kanske kunde vara lite stark. Så hela ridpasset gick i lösgörandets tecken. Tempoväxlingar i galopp till att börja med för att få loss spänningar i damen som böjd på lite byten fram och tillbaka till en början, men sen accepterade hon faktiskt att ta bakbenen in under kroppen och inte utanför. Därefter red jag lite öppna på volten i trav, försökte tänka mycket framåt för att jag själv inte skulle hamna i back-läge. Extremt viktigt när jag rider på pelhamet!! Tog ett par skänkelvikningar längs diagonalen i trav så att Pica skulle få stretcha ut ordentligt, även här ett lite friskare tempo med lite mer tvärning. Sedan blev det en skrittpaus för att hämta nya krafter..
När jag tog tygeln igen blev det galopp-öppnor på långsidan mot spegeln och därefter vända rätt upp. Pica ville inte riktigt rakrikta sig och "sätta sig" i galoppen utan gjorde försök till att bryta sig ur, så mitt val av bett för dagen var mycket bra   Skapade mig en ny aha-upplevelse när jag red upp på medellinjen. Eftersom jag hade henne hyfsat bra mellan hjälperna koncentrerade jag mig på att vrida på huvudet och se vägen när jag skulle rida upp på medellinjen och vips så kom vi rakt upp på medellinjen utan att tappa vare sig ytterbog eller tempo, helt enkelt en otroligt bra aha-upplevelse! 
Mot slutet (efter ytterligare en skritt-paus) red jag öppnor i trav på långsidorna och för att få tillgång till spegel skiftade jag sida av mellanväggen när jag skulle byta varv. Tur man får vara själv i ridhuset ibland   Fick till en riktigt jäkla bra öppna i högervarv en gång. Anledningen till detta var att jag bara gjorde utan att börja tänka. Red en riktigt bra hörnpassering och därefter bara rakt in i öppna, fick återigen en knäpp på näsan av hur viktigt det är med välridna hörnpasseringar! Mäktig känsla är det när man känner hur hästen faktiskt sätter sig/samlar sig med hjälp av öppnan. Pica fick enormt mycket beröm då!!
Avslutade hela ridpasset med att samla henne lite i galoppen på volten, red övergångar samladgalopp - arbetsgalopp - samladgalopp - mellangalopp. Pica är riktigt jäkla duktig när både hon och jag är på humör  


Slutsats av ridpasset: Fick inte riktigt igenom vänstersidan, men ändå något bättre på slutet mot början. Ska bli spännande att få rida idag och se om gårdagens genomkörare gett något resultat. Insåg vikten av att rida hörnen ordentligt varje gång --> bättre förutsättningar för att rida bättre skolor! Insåg vikten av att rida med blicken uppåt och se vägen framåt --> kan rida hästen på ett bättre och effektivare sätt genom att jag kommer ner i sadeln och inverkar mer.


Dags för kandaret snart? 



Nu är vi på g på riktigt! Så ser alltså fram emot kvällens ridpass som säkerligen kommer bli fylld av inspiration efter att ha sett världscupfinalen i dressyr på tv.
På återseende!


// therre

 
 
Stallbruttan

Stallbruttan

22 april 2012 12:02

Vad roligt att det gick bra!! Lät riktigt proffsigt det där, och AHA-upplevelser är alltid härliga att få (även på min blygsamma nivå), så GRATTIS - eller vad man nu ska säga ;)

Japp, dressyren var som vanligt en väldig inspiration(trots liiite trista domare gentemot Kittel), och jag kände vad GLAD jag var hela kvällen. Sa till min familj att det borde finnas dressyr att vakna till på morgonen, så skulle alla dagar kännas som en dans, och de skulle få leva med en glad stallbrutta ;D

http://stallbruttans.blogg.se

Therese

23 april 2012 11:44

Tack! Ingen nivå inom ridsporten är blygsam, tänk det är väl bara en bedrift att få det stora djuret på 600 kg att gå framåt som man vill ;)

Ja, tänk om man kunde få se dressyr på topp-nivå varje morgon då skulle man verkligen inspireras till max :)

 
Lina

Lina

24 april 2012 22:04

hej! jag läste ett kanske två år gammalt inlägg om din häst som hade HSS. jag misstänker att mitt 4 åriga sto har det och det slog mig idag efter ridturen! hon skakar ofta och mycket i huvet som när de blir irriterade och skakar bort insekter, drar tyglarna ur handen på mig och bjuder verkligen inte fram själv!
i hagen kan hon ha som tics ibland, stå och glo ner i backen och helt plötsligt bara få ryck i huvet!
när de regnar eller snöar är de nästintill omöjligt att rida ordentligt, hon går med huvet väldigt sänkt och försöker verkligen undvika att få regnet/snön att komma i ansiktet. hon slår ibland med hovarna eller reser sig för att hon blir irriterad!
har nu insett att detta inte bara är "unghäst"-beteende... :/
hör gärna av dig! antar att en sån operation man kan göra inte är gratis eller går på försäkring, kom gärna med tips till mig! jag blir galen snart, ska ringa vet imorrn!
kram Lina

http://linabodinsson.blogspot.com

Therese

28 april 2012 10:40

Har svarat i din blogg! Återkom gärna om du har fler funderingar :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 12 januari 2013 23:11

Ett livstecken från mig till ni 10-15 tappra som klickat er in här varje dag, jag ska ge er ett nytt hopp om min återkomst i bloggvärlden!   Byter bloggportal och lämnar bloggplatsen, men Therre-bloggen får finnas kvar som ett fint minne      ...

Av Therese - 29 november 2012 17:40

Mina dagar den senaste veckan har tillbringats i liggande ställning. I fredags när jag hoppade upp på Pican orsakade jag det värsta ryggskott jag varit med om!! Så nu med starkare smärtlindring, hjälp från massör och sjukgymnast är jag åter på benen,...

Av Therese - 21 november 2012 12:43


Ibland får jag sådan djupa tankar om livet och allt runt omkring,  just nu fick jag en sådan tanke...   Jag skulle vilja ha en massa, massa, massa pengar, kunna klä mig moderiktigt, kanske till och med vara en modeikon? Ha tiden och pengarna till...

Av Therese - 20 november 2012 08:44


Nu har jag överlevt ett ryggskott till! Skrev i lördags att jag hade ont i ryggen, tro fan det när jag på kvällen knappt kunde gå än mindre bära något överhuvudtaget. Dum som jag är (eller envis?) klättrade jag upp på Picas rygg för ett ridpass, inså...

Av Therese - 17 november 2012 10:40


Min rygg håller på att säga upp sig! Har haft känningar ett par dagar men kört på som vanligt ändå, det som inte dödar det härdar är ju mitt motto. Men när jag inte vågade sitta ner i sadeln i trav i torsdags och halvsatt i sadeln i fredags så bör ja...

Presentation

Omröstning

(Är en härm-apa på min kompis Andréa så jag snor hennes magnefika!) Vem är du som läser min blogg egentligen?
 Hästluktande kompis
 Hästluktande spion
 Kompis som inte luktar häst
 Spion som inte luktar häst
 En som bara ramlade in

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Från arkivet

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

RSS

Besöksstatistik

Skriv gärna en rad eller två


Ovido - Quiz & Flashcards