Alla inlägg den 9 februari 2012

Av Therese - 9 februari 2012 15:18

Ingen i ridsportvärlden har ju missat den heta debatten kring användandet av hjälm vid ridning, framförallt hjälmens "nya återinträde" inom dressyren. Så som den stolta hjälmbärare jag är vill jag dela med mig mina tankar kring hjälmanvändandet.


Min personliga åsikt är: Ridning = hjälm.
Även fast jag "växt" upp med ridlärare och andra personer man sett upp till som ridit utan hjälm så skulle jag aldrig sätta mig upp på en häst utan hjälm! Jag har dock suttit på en häst en gång utan hjälm och det var när jag var lucia, finns ingen bra förklaring till varför det var så men det såg väl finare ut antar jag. Minns att det iallafall kändes väldigt märkligt. Idag har alla som är lucia på KgRK hjälm på huvudet!

Inom ridsporten är vi mycket välmedvetna om många olika situationer som kan medföra stora olycksrisker, ändå är många (inkl. jag själv!) dåliga på att förebygga med ett sunt säkerhetstänk och då menar jag inte bara hjälmen.

Inom andra idrotter är hjälm en regel exempelvis slalom, ishockey, motorsport. Men inom ridsporten är hjälmen en regel endast vid tävling och endast i vissa klasser inom dressyr upptill en viss ålder. Det är ju bra! Men all den ridning som sker utanför tävlingsbanan då?

Många som rider utan hjälm har ofta fruktansvärt dåliga bortförklaringar till varför man rider utan hjälm: "Det är ju kallt!" "Det är så varmt!" "Men min häst är så snäll" "Jag skulle ju ändå bara skritta en stund". Ja, men oavsett om det är varmt, kallt, hästen är snäll eller man "bara" skulle skritta så kan olyckor fortfarande ske! En häst är alltid en häst oavsett om man sitter på, går bredvid eller har den bakom bilen i en hästtransport. Hästens instinkter finns alltid kvar, den är och kommer alltid förbli ett flock- och flyktdjur. För hur resonerar man när man väljer en mössa framför en hjälm när det är kallt? Mössan skyddar kanske mot kylan men den skyddar inte mot smällar och slag. Idag finns det ju så många andra alternativ för att skydda sig mot kylan: earbags, "rånarluvor", mössa under hjälmen osv. Men om det är varmt då, att byta ut hjälmen mot en keps? Ja, kepsen har en skärm som de flesta hjälmar men that´s it! Samma sak gäller här, det finns massor med hjälmar ute på marknaden som är utformade för att ventilera bra. Så om det är kyla och svett man är rädd för ska man nog byta sport!

För mig finns det ingen bortförklaring till varför man rider utan hjälm.  Men var och en bestämmer helt klart själv, jag är ingen polis som säger vad som är rätt och fel. Men jag anser att rider man utan hjälm har man alltså inget vettigt att skydda.

För mig gäller inte bara hjälm vid ridning utan även när jag arbetar min häst från marken, t ex longering och tömkörning (om jag nu klarade av detta). För vem säger att hästen är "snällare" för att man står på marken? Risken att bli skadad är väl ännu större på marken än om man sitter på?

Att longera eller tömköra utan vantar är också en väldigt stor skaderisk, enligt mig. Longerlinor är ju till typ 100 % gjorda i nylon = stor risk för brännskador. Sen använder jag alltid en longerpisk, som jag sen inte alltid använder utan sätter den ofta under armen riktad bakåt. Men den finns alltid med ifall hästen kommer otäckt nära eller behöver manas på. Longering = HJÄLM, handskar och longerpisk. Jag kan erkänna att det finns tillfällen då jag longerat utan hjälm, men de går att räkna på en hand. Och de gånger är inga jag är stolt över. Hjälmen ska vara på så är det!


Som ytterligare exempel på hjälmanvändande använder jag, nu när Pica kan få tokspel ibland, hjälm även när jag promenerar henne. Och jag skäms inte för det. Vet ju hur det gick för en gammal stallkamrat som gick med sin häst, hästen fick plötligt tokspel och sparkade henne i huvudet och som tur var hade hon hjälm. Det är ju rysligt att tänka på vad som kunnat ske annars! Eller när en annan klubbkamrat blev sparkad i ansiktet, hjälmen var på och tror nog den skyddade en hel del då med.


Så hur gör du? Alltid hjälm eller utan hjälm ibland?


 


På återseende!


// therre 

Presentation

Omröstning

(Är en härm-apa på min kompis Andréa så jag snor hennes magnefika!) Vem är du som läser min blogg egentligen?
 Hästluktande kompis
 Hästluktande spion
 Kompis som inte luktar häst
 Spion som inte luktar häst
 En som bara ramlade in

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Från arkivet

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

RSS

Besöksstatistik

Skriv gärna en rad eller två


Ovido - Quiz & Flashcards