Direktlänk till inlägg 13 februari 2012

Fruktansvärt dålig hästägare!

Av Therese - 13 februari 2012 19:06

Jag är så arg, besviken och ledsen på mig själv som hästägare. På den okunskap och obefintliga tankeverksamhet som funnits hos mig den senaste tiden. Fruktansvärt dålig hästägare är vad jag är!


Bakgrunden till det hela kommer nu:

Igår fick Pican massage av en jättduktigt tjej, P, som utbildar sig till hästmassör. Hon berättade att Pica var fruktansvärt spänd i heeeeela kroppen. Pica var mer vild än tam igår men ibland så kunde hon slappna av, men därefter var det emellanåt panik i blicken och pisk med svansen och sparka med bakbenen. Men P var väldigt lugn, metodisk och bestämd. På lårkakan kunde hon massera ordentligt och Pica njöt till fullo! Hon föreslog efteråt att jag skulle testa och ge Pica magnesium eftersom det har en tendens till att lugna nervösa hästar.  Så när jag kom hem googlade jag och fann olika resultat. Stod på ett ställe att det var bra för muskel-  och nervfunktion, fungerade bra på nervösa hästar, ingen märkbar skillnad på andra hästar, inget vetenskapligt bevis på att det skulle lugna nervösa hästar osv. Så jag bestämde mig för att ringa ATG för att fråga. Där fick jag istället förslaget att ge ett mineralfoder, eftersom de inte förspråkade alla typer av tillskott och eftersom magnesium inte var jättebra om det skulle bli överdosering. Men då slog det mig! Pica har ju inte ätit någon typ av kraftfoder under en lång period och senaste veckorna har hon enbart ätit 0,5 kg vilket inte alls täcker behovet av mineraler. På KRAFFT sa dom att 2 kg grund ger ett dagligt intag av mineraler.
Så jag känner mig så fruktansvärt dåliga som hästägare som inte ens tänkt en tanke på detta! Så idag åkte jag och köpte mineraler, B- och E-vitamin för måååånga hundralappar. Men allt för att hästen heter det ju. Så nu ska hon få tillräckligt av allt och jag hoppas detta kommer hjälpa henne lite bättre med sin stela och spända muskulatur, ihop med rörelse.


       


Men även om jag gjort en stor miss har jag lärt mig något av detta. Tyvärr måste man ju ibland begå misstag för att lära sig något och det har jag verkligen gjort nu!

Men hur som så verkade Pica bättre idag efter gårdagens lilla massage plus att hon fick sträcka ut ordentligt lössläppt i ridhuset. Hon sprang och sprang och sprang. Riktigt skönt att få ut lite energi tror jag för sen stod hon och sov en stund, plus att hon kunde stå utan täcke väldigt länge utan att bli varken irriterad och skrapa med framhoven eller få panik. Sen blev det en rykt och massage av lårkaka som hon tyckte var väldigt skönt.


På återseende!


// therre



 
 
Ingen bild

Helena

13 februari 2012 20:17

fast mineral brist tar en väldigt lång period för att odla fram. Har ni ingen analys på ert grovfoder, så att du vet vad hon får i sig? Är lika illa med för mycket mineraler som för lite, beroende på vad för överskott det handlar om.
magnesium överskott ska det till väldigt stora mängder för att framkalla. ska man mixtra med det så ska man ha rent magnesium - kraffts dyra sort. Biomags variant innehåller massor med fosfor som kan orsaka stor balans i mineral tillskottet om man inte vet hur foderstaten serut siffermässigt. men det rena magnesiumet kan man ge utan större oro och det har signifikant effekt på blodcirkulationen i kroppen samt lugnar hästar med underskott på just mg.

Therese

14 februari 2012 09:23

Jo visst tar det lång tid men ändå så behöver hon ju få i sig mineraler och vitaminer.
Tyvärr är vår höanalys dålig på "information" men jag utgår från den foderstat som Krafftsrådgivare räknat ut till ridskolehästarna i stallet och de äter mindre mängd silage än Pica och sedan kraftfoder + mineraler.
Så jag börjar så här så får jag se, antagligen är ju Picas hela beteende grundat i hennes nervskada.
Tack för dina tips!

 
Ingen bild

Madde

14 februari 2012 09:27

Men Therre vad go du är :) Klart du inte är en dålig hästmänniska!Inte lätt och ha allt i huvudet varje gång så bort med dom där onda tankarna du har om dig själv ;) Kram på dig!!

Therese

14 februari 2012 12:15

Men det är så jag känner! Tack för dina uppmuntrande ord, det värmer :) Kram

 
Ingen bild

angelica

15 februari 2012 17:58

måste bara skriva att även fast du tycker att du är dålig hästägare så tycker inte jag det (precis som alla andra, alltså ingen tycker det!), finns inte många som du som spenderar så många timmar i stallet och tar hästen i första hand jämt, så nej therre du haaaaaar helt wrong!!!!

Therese

15 februari 2012 18:59

Vad gullig du är :) Kram!

 
Stina

Stina

28 mars 2012 08:50

Hejsan.
Är inne och kikar hos dig lite då och då, och nån dålig hästägare verkar du då inte vara ! Fast jag känner igen tankesättet, hamnar där oxå mellan varven =)
Jag har provat magnesium på min nervösa och spända kille och faktum är att jag har en mycket lugnare häst idag.
Jag tänker inte säga att allt är magnesiumets förtjänst, men strax efter jag började med det såg/märkte jag skillnad på honom =)

http://billiejean.bloggplatsen.se

Therese

29 mars 2012 08:56

Hej!

Tack så mkt!
Ja, magnesium verkar ju fungera på en del hästar :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 12 januari 2013 23:11

Ett livstecken från mig till ni 10-15 tappra som klickat er in här varje dag, jag ska ge er ett nytt hopp om min återkomst i bloggvärlden!   Byter bloggportal och lämnar bloggplatsen, men Therre-bloggen får finnas kvar som ett fint minne      ...

Av Therese - 29 november 2012 17:40

Mina dagar den senaste veckan har tillbringats i liggande ställning. I fredags när jag hoppade upp på Pican orsakade jag det värsta ryggskott jag varit med om!! Så nu med starkare smärtlindring, hjälp från massör och sjukgymnast är jag åter på benen,...

Av Therese - 21 november 2012 12:43


Ibland får jag sådan djupa tankar om livet och allt runt omkring,  just nu fick jag en sådan tanke...   Jag skulle vilja ha en massa, massa, massa pengar, kunna klä mig moderiktigt, kanske till och med vara en modeikon? Ha tiden och pengarna till...

Av Therese - 20 november 2012 08:44


Nu har jag överlevt ett ryggskott till! Skrev i lördags att jag hade ont i ryggen, tro fan det när jag på kvällen knappt kunde gå än mindre bära något överhuvudtaget. Dum som jag är (eller envis?) klättrade jag upp på Picas rygg för ett ridpass, inså...

Av Therese - 17 november 2012 10:40


Min rygg håller på att säga upp sig! Har haft känningar ett par dagar men kört på som vanligt ändå, det som inte dödar det härdar är ju mitt motto. Men när jag inte vågade sitta ner i sadeln i trav i torsdags och halvsatt i sadeln i fredags så bör ja...

Presentation

Omröstning

(Är en härm-apa på min kompis Andréa så jag snor hennes magnefika!) Vem är du som läser min blogg egentligen?
 Hästluktande kompis
 Hästluktande spion
 Kompis som inte luktar häst
 Spion som inte luktar häst
 En som bara ramlade in

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Från arkivet

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

RSS

Besöksstatistik

Skriv gärna en rad eller två


Ovido - Quiz & Flashcards