Alla inlägg den 27 september 2011

Av Therese - 27 september 2011 14:37

Nu kommer ridövningen jag red under gårdagens ridpass, i sin helhet:


 


 
Värm upp hästen och rid gärna ett par steg åt sidan här och var under uppvärmningen. Inför övningen kan du välja att ställa upp hjälpkoner som på skissen, men är du disciplinerad med vägarna kan du självklart rida den även utan koner.
Du kan antingen börja i skritt och göra övergångar till trav, eller som på skissen börja i trav och göra övergångar till skritt. Här nedan beskrivs det senare.

Bibehåll skänkelvikningen i övergångarna
Rid igenom hörnet i trav och påbörja därefter en diagonal skänkelvikning. Efter ett par steg sidvärts gör du en övergång till skritt, under bibehållen skänkelvikning, och fortsätter fram till kvartslinjen. Där rätar du ut, ställer om och påbörjar en ny skänkelvikning tillbaka in mot spåret. Efter ett par steg gör du, under fortsatt sidvärtsrörelse, en övergång till trav. Upprepa övningen ytterligare en gång på samma långsida.


Många variationsmöjligheter
Ju säkrare du blir desto mer kan du variera övningen. Kanske ändrar du tvärning eller steglängd, lägger in flera övergångar per skänkelvikning, motställer någon gång och så vidare. Det kan vara bra att variera med något annat, till exempel galopp eller tempoväxlingar, på motsatt långsida. Glöm inte heller att byta varv efter en stund!


Bild och text kring övningen är hämtat och direkt kopierat från Hippson´s sida (tänk på att du måste vara plusmedlem för att komma åt sidan)


Jag har ridit övningen med enbart skänkelvikning in till kvartslinjen, raktriktning och sedan skänkelvikning ut till hörnet igen, dvs två stycken skänkelvikningar. Tycker det är svårt nog i dagsläget   


Då till gårdagens ridpass: Pica kändes fin redan från början, söndagens genomkörare hade alltså gett resultat. Red fram på fyrkant och voltspår och var nog med att Pica tänkte framåt. I galopp red jag en hel del små tempoväxlingar för att få igång bakbenen ordentligt. Sen blev det en kort skrittpaus innan jag satte igång med övningen. Pica tyckte det var riktigt, riktigt jobbigt. Att både gå i sidled, tvingas vinkla in bakbenen, och sen en övergång på det där man måste sätta in bakbenen in under kroppen. Fy så jobbigt det var! Men Pica var riktigt duktig, inte en endast protest utan hon kämpade på jättebra. Tyckte själv att jag fick till övningen riktigt bra, dock känns det att det fattas 3 meter på längden av banan när man rider övningar.
När jag ridit övningen ett par gånger i båda varv så övergick jag till att rida skänkelvikningar längs diagonalen, fungerade inte riktigt lika bra. Ska kräva skänkelvikningar på nästa träning tror jag. Avslutade med lite galopp och återigen lite samlingsarbete och det fungerade fint idag med. Så summasumarum så var det ett riktigt bra ridpass   


Idag får Pican nya pjucks vilket innebär vila, imorgon ska vi rida ut i sällskap med Frida och Sessan.

På återseende!

 

// therre

Presentation

Omröstning

(Är en härm-apa på min kompis Andréa så jag snor hennes magnefika!) Vem är du som läser min blogg egentligen?
 Hästluktande kompis
 Hästluktande spion
 Kompis som inte luktar häst
 Spion som inte luktar häst
 En som bara ramlade in

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Från arkivet

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

RSS

Besöksstatistik

Skriv gärna en rad eller två


Ovido - Quiz & Flashcards