Direktlänk till inlägg 19 januari 2012

Klinikbesök

Av Therese - 19 januari 2012 10:42

Då så har Pica fått en diagnos igen, vilken lättnad det är att veta orsak till märkliga beteenden! Kanske ska bli beteendevetare på häst istället för människor?


I tisdags så skedde det! Pica lastades i lånad transport (Tack Kristina och Madde J!) med hjälp av Madde J som även agerade stödperson, lasthjälp och sällskap. Tusen tack! Resan mot Karlstad gick fint, lite hetsiga lastbilar som alltid men i övrigt smärtfritt. Pica var väl inte helt tillfreds där bak i transporten utan gungade lite emellanåt, skrapade med hovar, steppade runt. Sen blev det alldeles stilla en stund och då funderade jag på om hon dog där bak, men tänkte att det visade sig nog när vi kom fram. Dock var Pica alldeles vid liv och visade detta ordentligt genom att bli helt galen där bak när vi svängt av motorvägen så vi fick panikstanna med varningsblinkers! Men Pica var bara förbannade på att hon skulle behöva stå därinne så länge. Strax därefter fick hon komma ut och in i en box på ATG kliniken (eller heter den något annat nu?).


 

Bild från annat tillfälle


Väl inne så fick jag träffa dagens veterinär (som var super bra!). Berättade mina problem, visade de filmer jag filmat med Iphonen och sen fick Pica komma ut på gången. Veterinären klämde igenom hela henne men inget konstigt där, Pica stod helt still! Hon måste slagit i huvudet när hon levde rövare i transporten? Efter en visitering av häst så sa veterinären: Hon har nog fått en nervskada här vid lårkakan. Den här lilla svettfläcken (storlek 1-2 cm) är en indikation på nervskada. Antingen är det så att nerverna håller på att reparera sig eller ligger i kläm. Och eftersom det gått så kort tid går det inte att uttala sig om det är en permanent skada eller något övergående. Men detta kan ta flera månader!

Sen böjde han både bakbenen för att se så det inte var något skadat inuti kroppen. Det benet som inte är skadat böjdes utan problem, det skadade lite mer motstånd. Men helt ohalt! Även helt ohalt när Pica fick sprätta runt ute på parkeringen i longerlina.  Så Pica fick kortisonspruta i halsen och ska få två stycken till hemma. Sen sa veterinären att han hört att B-vitamin skulle vara bra vid denna typen av skador, men kunde inte säga om det var sant eller ej. Men tyckte jag skulle prova eftersom det inte är till någon skada för Pica.


Så efter det gick Madde och jag bort till Färjestads rid och trav för att kolla på fina grejer. Vi köpte inget hästigt överhuvudtaget. Vi tyckte det var onödigt eftersom jag inte ska rida på obestämd tid framåt och Madde ska inte heller rida men av andra skäl. Jag köpte bara en flaska B-vitamin.
På väg tillbaka hade jag fått sms av Ola som undrade vad de sagt om cystor på äggstockarna och jag som helt glömt bort den teorin frågade direkt när vi kom tillbaka till kliniken. Som tur var min veterinär "ledig" just då så eftersom vi ändå var inne där så ultraljudade han Picas äggstockar och livmoder. En mycket spännande och intressant stund! Pica hade en äggstock som var onormalt stor för säsongen, men med tanke på att hon just visat brunst-beteende i förra veckan var det inget konsigt. Veterinären hittade en större äggblåsa som antagligen var på väg att släppa, men kunde ju såklart inte säga säkert. Men han tyckte inte det såg onormalt ut iaf, så det var ju skönt!


Sen lastade vi en lite halvgroggy häst och åkte hem. Pica stod av förklarliga skäl som ett ljus hela vägen hem. Duktig häst! Väl hemma var hon jättehungrig!!


 

Fick chans att använda detta finfina täcke under utflykten  


Så nu är det alltså bara väntan som gäller. Lårkakan är ju fortfarande inte helt utläkt utan påbörjar nya intervaller med förhårdnad som mjuknar varje vecka. Jag hoppas att Pica blir helt återställd igen, men kan som sagt inte göra så mycket mer än att vänta. Jag har insett under denna konvalecens att jag ska sluta vara emotionell så fort hästen är sjuk, det löser ju inte direkt några problem, eller hur? Så jag har börjat med min nya inställning: Positiv till motsatsen bevisas! Men därmed har jag heller inte satt upp Pica på en pidestal i hopp om att hon kommer bli helt bra utan jag väntar och ser vad som händer. Är man för positiv när det gäller skador så är det så långt fall ned till botten när det blir negativt, det har jag lärt mig av egna erfarenheter. 

Så det blir rörelse för hand så länge Pica tycker det känns okej i fortsättningen  


Positiv till motsatsen bevisas, mina nya ledord här i livet   

På återseende!


// therre 

 
 
Kina

Kina

19 januari 2012 14:13

Trist med konvalescens igen!
Måste dock erkänna att det är lite spännande för mig, eftersom vi faktiskt IDAG gick igenom hur degenererad nervvävnad uppstår, varför och symptomen på det hela. Sammanträffande DeLuxe!
Håller tummarna för att det ordnar upp sig och precis som du säger så gäller det att tänka positivt tills man faktiskt VET utgången av allting. Tror nog att du & Pican rider ut stormen och är tillbaka i form snart igen. Kram!

http://kina-valasen.blogspot.com

Therese

21 januari 2012 13:51

Det kan man kalla sammanträffande! Då vet jag vart jag ska höra av mig med frågor, se det som ett tidigt förhör inför kommande tenta ;)
Tack, jag lever på mitt positiva hopp!
Kram

 
Ingen bild

Andréa

19 januari 2012 23:45

Blir ridbegäret alldeles för stort eller längtan efter en tur i skogen så säg till... C ställer alltid upp! Eller om du vill ha det ännu lite mer ovisst i livet så kan du välja M!

Therese

21 januari 2012 13:52

Wihooo! Jag får komma ut till skogen någon dag när plugget är stillsamt och solen skiner, för jag går sönder av regn... ;)

 
Ingen bild

Andréa

22 januari 2012 22:30

För att du är så sockersöt..!?

Therese

23 januari 2012 21:05

Yes, that's why :D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 12 januari 2013 23:11

Ett livstecken från mig till ni 10-15 tappra som klickat er in här varje dag, jag ska ge er ett nytt hopp om min återkomst i bloggvärlden!   Byter bloggportal och lämnar bloggplatsen, men Therre-bloggen får finnas kvar som ett fint minne      ...

Av Therese - 29 november 2012 17:40

Mina dagar den senaste veckan har tillbringats i liggande ställning. I fredags när jag hoppade upp på Pican orsakade jag det värsta ryggskott jag varit med om!! Så nu med starkare smärtlindring, hjälp från massör och sjukgymnast är jag åter på benen,...

Av Therese - 21 november 2012 12:43


Ibland får jag sådan djupa tankar om livet och allt runt omkring,  just nu fick jag en sådan tanke...   Jag skulle vilja ha en massa, massa, massa pengar, kunna klä mig moderiktigt, kanske till och med vara en modeikon? Ha tiden och pengarna till...

Av Therese - 20 november 2012 08:44


Nu har jag överlevt ett ryggskott till! Skrev i lördags att jag hade ont i ryggen, tro fan det när jag på kvällen knappt kunde gå än mindre bära något överhuvudtaget. Dum som jag är (eller envis?) klättrade jag upp på Picas rygg för ett ridpass, inså...

Av Therese - 17 november 2012 10:40


Min rygg håller på att säga upp sig! Har haft känningar ett par dagar men kört på som vanligt ändå, det som inte dödar det härdar är ju mitt motto. Men när jag inte vågade sitta ner i sadeln i trav i torsdags och halvsatt i sadeln i fredags så bör ja...

Presentation

Omröstning

(Är en härm-apa på min kompis Andréa så jag snor hennes magnefika!) Vem är du som läser min blogg egentligen?
 Hästluktande kompis
 Hästluktande spion
 Kompis som inte luktar häst
 Spion som inte luktar häst
 En som bara ramlade in

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Från arkivet

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

RSS

Besöksstatistik

Skriv gärna en rad eller två


Ovido - Quiz & Flashcards