Direktlänk till inlägg 27 oktober 2010

Kunskap eller bare hitte på?

Av Therese - 27 oktober 2010 22:21

Inom ridsporten vet vi alla att det finns många proffs, alla är proffs och alla vet mest, kan rida bäst och är helt enkelt lite bättre än alla andra. Ehm vänta lite nu, hur kan det vara så? Hur vet du att du är just proffs, kan mest, rider bäst, vet mest, vem har sagt det? Vem har antytt att just du är bäst, kan mest, rider bäst? Om jag är bäst vem ska jag då lära av? Så många proffs men så lite kunskap!


Jag har lärt mig att kunskap får man genom erfarenheter, det är nog till och med vetenskapligt bevisat. Jag utför en sak, är med om en händelse dvs är med om en erfarenhet. Jag bearbetar erfarenheten och därefter kan jag utnyttja min erfarenhet i liknande situationer och erfarenheten har blivit till en kunskap. Min nästa fundering är då, hur kan man vara bäst, veta mest, rida bäst, kunna mest när man inte har så mycket erfarenhet? För erfarenhet kommer väl med tid och tid måste ju då generera i att man blir mer erfaren och där igenom få mer kunskap? Och tid får man väl genom att man åldras, dvs blir äldre, och har utövat sporten många år.
Hur kan då "yngre" tjejer/kvinnor redan vara bäst, kunna mest, rida bäst och veta mest? Vart har de fått erfarenheten ifrån? Genom att rida samma häst flera år i rad? Tävla flest tävlingar? Rida på den "bästa" hästen? Vinna flest tävlingar? Träna för den "bästa" tränaren? När de kanske bara sysslat med ridsporten ett par enstaka år?


För många funderingar kring så många saker, det gör att inlägget blir luddigt och kanske osammanhängande men jag hoppas ni hänger med ändå   

Man ser så många bloggar idag där det är "yngre" tjejer som skriver massor av saker och många av sakerna är i mina ögon inte ens helt korrekta! Jag har sysslat med hästar i ca 17 år av mitt 21 åriga liv, av dom har det funnits egen häst i 6 år. På de 6 åren har jag hunnit med att äga 5 stycken hästar av helt olika karaktär, pga olika orsaker som många vet varför så jag lämnar det vid sidan av.

Jag kan då säga att jag har fått erfarenhet genom att äga alla dessa hästar, rida dessa olika typer av hästar och hantera alla dessa hästar. Alla har de gett mig någon typ av erfarenhet var sig den var bra eller dålig och på så sett gett mig en ny kunskap. Men bara för det är jag inte proffs, är inte bäst, kan inte mest och rider verkligen inte bäst. Men mycket kunskap har jag fått, men inte ens i närheten av all kunskap.


Det som stör mig något enormt är att människor runt om i min omgivning, inte närmaste krets eller nästa krets. Bland dom finns de här människorna som faktiskt inte besitter någon "större" kunskap eller för den delen någon som helst känsla för sin egen "egentliga" kunskap, allt enligt min mening och nej jag är fortfarande inte proffs. Det skrämmer mig att de inte kan inse sin "egentliga" kunskap och faktiskt nöja sig med den. Att de inte kan förstå att man kan skada hästen om man inte har tillräcklig kunskap för att hålla på med det man gör. För hur skulle våra hästar se ut om vi gjorde lite som känner för? Rider lite piaff och passage med hjälp av spö och sporrar hårt i sidan istället för att bygga upp styrkan? Linda benen på ett sätt som känns bra istället för rätt och där igenom undvika skador? Fodrar på med massa kraftfoder för att det är det som hästen tycker om bäst?

Det skrämmer mig att många faktiskt gör så många fel utan att egentligen veta om det. Varför inte fråga någon som vet lite bättre? Vet lite mer än vad man själv vet. Tänk ett steg längre "Vad händer om jag gör så här? Och hur gör jag för att förhindra det här?" Istället för att göra som man känner, för känslan är kanske inte alltid den bästa. Det finns så många hästar i detta land som far illa just pga okunskap och kanske kan det också bero på att andra inte riktigt vågar säga till. För det är ett känsligt ämne det här, så var vi tillbaka på proffsen igen men det stämmer in så bra: "Jag sköter min häst på rätt sätt och det bästa sättet!"
Att säga till kan mötas av mothugg från den andra parten men med ett gott argument kan man nog komma långt, fast det kan tyvärr inte anpassas på alla.


Jag är inte proffs och har aldrig sagt heller, jag delar bara med mig av min kunskap och min åsikt. Jag har fått skit för att jag inte rider bra, här i bloggen blev jag ilsk och förde en hetsk debatt för ungefär ett år sedan nu.

Och nej jag rider inte bäst, men jag tränar på att bli bättre! Jag tränar för människor som jag anser och jag vet sitter inne på mycket kunskap angående ridning. De har en lång tid inom ridsporten, haft många erfarenheter säkerligen både bra och dåliga som genererat dem ny kunskap.
Med god ridning och med en sund inställning genom "Så här är jag, varken bättre eller sämre med strävan efter att utvecklas som ryttare tillsammans med min häst" så kommer man nog en bra bit på vägen.
Och genom att utvecklas så får man nya erfarenheter som såsmåningom blir till ny användbar kunskap!


Tack för mig!
(Hoppas ni hänger med i mina tankar, det kan bli rätt rörigt och osammanhängande   )


// therre

 
 
Ingen bild

Madde J

28 oktober 2010 07:45

Håller helt med dig! det finns många "förstå sig påare" som knappt är torra bakom öronen! dom borde lära sig att vara lite ödmjukare mot både folk och hästar,själv är jag långt ifrån felfri men jag vet att mina hästar litar till hundra % på mig! vi är många som hållit på länge och ingen av oss är proffs..vi har blivit duktiga på olika saker men strävan är ju att alltid bli bättre =)det är ju fortfarande underbart att få en aha upplevelse när man rider =)

Therese

28 oktober 2010 10:24

The best aha-upplevelsen som finns :)
Tack för din åsikt och kul att höra att andra tänker samma!

 
Linda

Linda

28 oktober 2010 09:43

Jag bloggade om just detta med i mina ögon konstig hästhållning/kunskap : http://cheran.blogg.se/2010/october/funderingar.html

Förutom erfarenhet, så tycker jag man borde ta tillfället i akt att lära av mer erfarna personer, dumt att uppfinna hjulet igen ;-)
//L

http://www.cheran.blogg.se

Therese

28 oktober 2010 10:25

Det inlägget var väldigt bra skrivet!
Tack för din åsikt :D

 
Ingen bild

Lotta

28 oktober 2010 14:16

Ja, och är det inte så att ju mer kunskap man får, ju mer inser man att man har att lära, och ju duktigare man blir på att rida, ju svårare är det att, ja just, rida! Detta gör ridsporten så himla kul!!!

Therese

28 oktober 2010 14:43

Kloka ord som bidrar till inlägget!
Tack :)

 
Ingen bild

?

28 oktober 2010 15:04

Några år hit eller dit gör inte mycket till skillnad, är man 19år eller 22år vad spelar det för roll? Man hinner få mycket mer rutin och upplevelser i det verkliga livet som yngre person än vad tanter som håller fast vid en ridskola hela livet någonsin kommer få. Så det är nog dags för dig att tänka om lite.

Therese

28 oktober 2010 20:57

Woohoo en anonym läsare, me like! NOT!
Inte ens värt att svara seriöst på sånt här...

 
sara

sara

28 oktober 2010 17:45

fin blogg. :)

http://theponnyryttare.blogg.se

Therese

28 oktober 2010 20:57

Tack så mkt!

 
Ingen bild

Madde J

28 oktober 2010 21:26

hörru "anonym" du är välkommen till mig å visa vad du kan!

 
Ingen bild

Hannah Svahn

29 oktober 2010 10:58

Bra skrivet, vill bara säga att jag håller med!

Therese

29 oktober 2010 14:57

Tack, tack :)

 
Ingen bild

Moi

8 november 2010 15:33

Du har så rätt Therre, och jag kan tillägga att med de grå så tillkommer visdomen om vad vad jäkla lite jag, och/eller gemene man igentligen någonsin vetat eller för den skull varit upplyst om. Till "anonym"...det finns inget större hot mot kunskap och framgång mer än att tro sej "kunnat klart" Mvh /hon som just fick VG & 7,5 hsp i det Livslånga lärandet!

Therese

8 november 2010 19:33

Åh grattis till fint betyg!
Tack för kloka ord :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 12 januari 2013 23:11

Ett livstecken från mig till ni 10-15 tappra som klickat er in här varje dag, jag ska ge er ett nytt hopp om min återkomst i bloggvärlden!   Byter bloggportal och lämnar bloggplatsen, men Therre-bloggen får finnas kvar som ett fint minne      ...

Av Therese - 29 november 2012 17:40

Mina dagar den senaste veckan har tillbringats i liggande ställning. I fredags när jag hoppade upp på Pican orsakade jag det värsta ryggskott jag varit med om!! Så nu med starkare smärtlindring, hjälp från massör och sjukgymnast är jag åter på benen,...

Av Therese - 21 november 2012 12:43


Ibland får jag sådan djupa tankar om livet och allt runt omkring,  just nu fick jag en sådan tanke...   Jag skulle vilja ha en massa, massa, massa pengar, kunna klä mig moderiktigt, kanske till och med vara en modeikon? Ha tiden och pengarna till...

Av Therese - 20 november 2012 08:44


Nu har jag överlevt ett ryggskott till! Skrev i lördags att jag hade ont i ryggen, tro fan det när jag på kvällen knappt kunde gå än mindre bära något överhuvudtaget. Dum som jag är (eller envis?) klättrade jag upp på Picas rygg för ett ridpass, inså...

Av Therese - 17 november 2012 10:40


Min rygg håller på att säga upp sig! Har haft känningar ett par dagar men kört på som vanligt ändå, det som inte dödar det härdar är ju mitt motto. Men när jag inte vågade sitta ner i sadeln i trav i torsdags och halvsatt i sadeln i fredags så bör ja...

Presentation

Omröstning

(Är en härm-apa på min kompis Andréa så jag snor hennes magnefika!) Vem är du som läser min blogg egentligen?
 Hästluktande kompis
 Hästluktande spion
 Kompis som inte luktar häst
 Spion som inte luktar häst
 En som bara ramlade in

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19 20
21
22 23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Från arkivet

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

RSS

Besöksstatistik

Skriv gärna en rad eller två


Ovido - Quiz & Flashcards