Alla inlägg under november 2009

Av Therese - 15 november 2009 14:45

Idag var det träningstävling i hoppning på klubben. Jag bestämde mig igår för att jag skulle vara med idag, för hoppkänslan igår var verkligen super! Fick till ett språng som var ordentligt, dvs inte två meter ifrån och då blev jag glad och kände att det går att klämma in ett extra galoppsprång utan att krascha. Så efter gårdagens superkänsla blev det idag en start i 60 cm först.


En bra runda utan några större missar, Pica var laddad vilket kändes bra för då är hon mycket lättare att rida på. Så efter våran runda (dubbel nolla) låg vi på andra placering i den klassen. Så jag väntade men tyvärr kom det en snabb liten ponny och petade ner oss till tredje plats vilket blev utanför placering. Men jag bestämde att jag vill starta 70 cm också när det kändes så bra. Så sagt och gjort så blev det en start i den klassen med.

Pica var lika fin och bra i den klassen, jag red även bättre vägar den här gången eftersom det var samma bana som i 60 cm. Så när vi ridit klart så fick jag vänta på om jag skulle bli placerad.


Och jag låter en liten bild tala, man säger ju att en bild säger mer än tusen ord...


 

Man kan inte annat än vara stolt över sin duktiga häst!


Så nu har vi taggit våran första placering/rosett tillsammans och fler ska det självklart bli. Tänk att det kunde bli så rätt den här gången när jag köpte Pica. Mer och mer saker liksom bara passar perfekt, vi är lite som två pusselbitar börjar jag tro.

Så efter dagens fina framgångar så känner jag ett starkare självförtroende inför hoppningen och nu ser jag fram emot påsken för att få starta henne på en riktig hopptävling.


Igår kväll efter hoppträningen blev det till att ta bilen ut i skogen för att avnjuta mat hos Ida. Och vilken mat! Underbart gott var det! Efter maten så satt vi bara och pratade hela kvällen, kom hem vid halv tolv.


Resten utav denna dag ska jag tillbringa med vila, har ju varit i gång sen 8 i morse. Blir en tur till stallet vid 17 sen för att pyssla med min duktiga Pickis.

På återseende!


//  therre

Av Therese - 14 november 2009 10:54

Nu har jag ledig lördag för första gången på 2,5 år (om man bortser från sommaruppehåll och vinteruppehåll) känns väldigt skönt! Även om jag gärna hade velat ha kvar mina grupper såklart.
Men vad gör man med en massa extra tid? Visst får jag ju ha helg som alla andra eftersom jag jobbar typ varje dag nuförtiden på veckorna. Men jag kan ju åka bort om jag vill, kan åka till Örebro på helgen igen, kan åka iväg på lördagstävlingar och hinna sova en stund innan ev utgång. Så det är ju en massa positivt som det för med sig att inte jobba helg. Dock är det ju negativt att jag inte får in den där stadiga lördagsinkomsten längre.


Men dagen idag ska jag hoppträna för Andréa och efter idag bestämma mig om jag ska vara med imorgon eller inte. Kvällen ska sedan tillbringas hos Ida för att avnjuta en wok,tror jag men i vilket fall god mat i gott sällskap.


Nu ska jag njuta av min lediga lördag och kolla på reprisen av SYTYCD.

Må gott!


// therre

Av Therese - 12 november 2009 12:26

Så lät det i slutet av Cissi-träningen. Hon tyckte jag hade en bra position i sadeln det var bara armbågarna som stack ut lite väl mycket ibland, "NÄHÄ! Tycker du det? Har jag nog aldrig hört förut." tänkte jag då. Ska nog ta och sätta ett stigläder runt armarna när jag rider snart, blir tokig. KROPPSKONTROLL!!!

Gårdagens träningspass började inte allt för väl, provade ett par längre sporrar och inga långa utan ett par 2,5 cm med kula (!) men Pica var inte på sitta bästa humör utan det blev några bakuter i början. Sen fick jag byta tillbaka till bäbissporrarna 1,5 cm med kula, inte blev det bättre fortfarande tjurig som tusan. Fick sedan ta ett spö som jag typ aldrig rider med längre! Efter några småpisk med spöet så gick hon framåt utan att bråka.

Fick i början rida innan för fyrkanten för att få henne att sluta hänga på väggen, när hon väl gick framåt så blev det skänkelvikningar längs långsidorna för att få henne att lossa lite mer. Övergick sedan till att lägga tio meters volter vid A, B, E och C. Hon blev bra men jag tyckte hon blev så matt då, så jag sa det och Cissi förslog att jag skulle rida några korta tempoväxlingar genom att ta tillbaka max 2-3 steg och sen fram till grundtempot igen och det funkade verkligen super.

Avslutningsvis blev det galopparbete och detta var väl det som fungerade bäst under hela lektionen. Fick till en riktigt bra känsla i galoppen mot slutet.

Så idag blir det fokus på kroppskontroll och lösgjordhet när jag rider.


Har nu ridit två dagar inne utan nosnätet och det har fungerat jättebra. Så jag hoppas det fortsätter så här nu. Tror ju ändå att det bara kommer hålla nu under vinterhalvåret men ändå. Det är skönt att få slippa nosnätet för det är så fruktansvärt fult! Visserligen är det ju bara jag som stör mig på det eftersom typ ingen lägger märke till det förrän man nämner det.


 


Sen har jag lite beslutsångest ang träningshoppningen som är på söndag. Vara med eller inte vara med? Vara med, på vilken höjd i så fall? Men det lutar åt att vara med på typ 60 cm eller 70 cm, jag måste ju börja träna nu. Påsken närmar sig.

Andra saker som närmar sig är Globen och Ullared. Skulle vilja åka dit nu! Men jag får väl härda ut 2,5 veckor till.


Nu ska jag läsa nyaste exemplaret av Ridsport som kom med posten idag.

På återseende!


// therre

Av Therese - 11 november 2009 13:41

Idag när jag satt och läste Aftonbladet (papperstidning ej nätet) så fastnade jag för en artikel som handlade om en tjej som blivit utsatt för sexuella övergrepp från en politiker som jag tror t o m har hand om barn och utbildning. Bland männen som utsatt tjejen för övergreppen fanns en mellanstadielärare och det är skrämmande! För ofta när man läser om dessa övergrepp som finns det nästan alltid en lärare inblandad. Jag får då tankarna att har de valt detta jobb som lärare för att få komma nära barn och kanske få uppleva sin sexfantasier? Jag tänker även själv, har jag haft någon lärare under min skolgång som känt samma behov som dessa män? Många tankar och funderingar blir det för mig och jag tycker det är hemskt.

Den här tjejen hade fastnat i en ond cirkel med att sälja sex till män efter att hon blivit våldtagen. Jag tänker då så här: Anser männen att bara för att hon erbjuder sig sexuella tjänster får de göra vad de vill med henne? Känner de inga skuldkänslor över att de faktiskt haft sex med en tjej som skulle kunna vara deras dotter? De ser henne bara som en sexleksak som de betalt för och vill ha valuta för och inte som en annan människa. Det är så hemskt!


Det finns ju en bok som handlar precis om det här, "14 år, till salu". Det är en väldigt gripande bok som fick mig väldigt upprörd över hur människor och i många fall äldre män kan behandla unga tjejer. Verkligen en läsvärd bok för den som tycker om att läsa verklighetsbaserade böcker. Jag kan lova att du kommer bli riktigt tagen av hur vår värld faktiskt ser ut.


En annan artikel som jag läste i Aftonbladet idag var om en seriemördare i USA som nu fått sitt dödsstraff. I artikeln stod det att han fick önska sin sista måltid och sedan träffa sin familj. Jag undrar vad gör det för nytta? Att få äta en sista, vad jag antar, god måltid, gör det att dessa får ett bättre liv efter döden eller vad? Har de tagit en annan oskyldig människas liv ska man väl inte få en sista önskemåltid! Fick de människor som denna man nu mördade äta sin sista favorit maträtt innan han, återigen vad jag antar, brutalt avslutade deras liv? Jag tycker att dödsstraff är fel. Jag vet att det här är ett ämne med många olika åsikter. Men min åsikt är att dödsstraff inte tjänar någonting till, bättre är väl att den här mannen får sitta inlåst i en cell resten av sitt liv utan någon mänskligkontakt.

Men många av seriemördarna har ju ofta någon slags psykiskstörning så det tjänar egentligen ingenting till att låsa in dom för all framtid för de kommer ända aldrig känna någon som helst ånger över vad det gjort.


Länk: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6101861.ab


Två artiklar som idag gjorde mig lite upprörd. Vore intressant att få höra andras åsikter i dessa ämnen.

När jag inte läser tidning och blir upprörd idag så har jag bokat en tid hos Patricia för lite mörbultar massge, känner att ryggen kan må bra av det. Så detta sker på tisdag.

I förrgår så anmälde jag mig till psykologikurser på universitetet i Karlstad och Örebro. Men inte säkert jag kommer med då jag ansökte typ en månad för sent, men bättre sent än aldrig heter det väl? Kände att det var dags att göra något roligt nu och psykologi är något som intresserar mig mycket, dock inte så jag skulle kunna jobba med det. Det är mer ett intresse jag har vid sidan av allt annat liksom biologi.


Nu ska jag bege mig till stallet, ska rida för Cissi kl 15.45 idag så då behövs det lite extra planering och extra tid innan så jag inte behöver stressa.

På återseende!


// therre



Av Therese - 9 november 2009 14:49

Jajjemän, DM:et vi anordnade i helgen gick plus. Känns jätte härligt att kunna gå plus när det var domararvode för 5 domare utifrån länet, 9500 kr i premier. Men nu är det äntligen över och det har verkligen gått över förväntan. Hela helgen har flutit på myckt fint och alla som hjälpte till som funktionärer var guld!

Extra kul är att från Karlskoga Ridklubb fick vi:

Senior DM-guld till Lina och Smarren

Junior DM-guld till Ebba och Vandolein

Ponny DM-brons kat c till Elin och Penny

Sen bör också nämnas fina insatser från Frida och Figgen samt Jonna och Wislana som båda red super fina godkända LA ritter, deras andra respektive första starter i just LA. Man blir så glad för allas skull!

Och det här är ju verkligen ett bevis på att vi har duktiga ryttare i våran klubb.


I helgen har Pickis fått vila då det inte funnits någon tid över för att rida. Men hon behövde en två dagars vila nu så det blev perfekt in i planeringen, passade ju på att rida lite hårdare pass förra veckan några dagar. Men efter att hela helgen kollat på massa tävlingsekipage vill jag inget hellre än att få träna och träna så vi kan tävla och kanske kunna placera oss till våren. Så jag har inte varit annat än ridsugen nu i helgen, men idag ska vi rida igen. Ska prova att rida utan nosnätet och se hur hon reagerar, hon har ju inte reagerat något med skakningarna när jag longerat. Men jag ska ändå ta tag i det här med att söka dispens nu så att det är klart till nästa år, för första tävlingen är redan i februari på hemmaplan. Längtar redan!


Pica tävl  


Nu ska jag försöka uppdatera mig lite vad gäller bloggar, fejjan och allt som är på nätet.

På återseende!


// therre

Av Therese - 6 november 2009 10:37

På kvällarna innan jag ska sova brukar jag kolla på Big Brother. Jag tycker det är rätt roligt att kolla på men ibland undrar jag hur hög intelligens nivån egentligen var i det där huset. Häromdagen hade några killar en diskussion ang parfymer och kom fram till att ljus färgade parfymer är för ljus hudade killar och mörka parfymer är för lite mer mörka killar, en utav killarna kläckte: "Den här parfymen vara bara typ 20 min på mig eftersom den är ljus men på dig som är ljus så skulle den typ vara 2 timmar!" Nu är det ju inte citerat ordagrant men nåt i den stilen sa de. Man undrar ju vad för slags intelligenta parfymer de fått tag på som kan känna av ifall den passar den hudtypen och personligheten, är det fel så känner ju parfymen tydligen av det och försvinner fortast möjligast. Ibland så undrar man ju verkligen.


Måste ju säga att det var roligt att få så många kommentarer ang foder, alltid spännande att få se vad andra ger sina hästar. Det är väldigt intressant med foder har jag upptäckt, kan verkligen förstå varför Madde tycker det är så roligt.

Picas nya foderstat känns rätt så bra, inga konstigheter och hon äter som hon ska. Visst hon tycker väl att hon borde få mer mat, hon skulle nog kunna äta ihjäl sig om hon hade fri tillgång på hösilage. Så det är tur att hon inte har det, haha! Då skulle hon nog rulla fram sen.


P betar  


Ridningen denna vecka har fungerat riktigt bra. Mitt upplägg har passat in väldigt bra denna vecka. Fick dock en dags mindre ridning ute än planerat eftersom vädret bestämd snö. Visst tycker jag om snö men då kan det väl komma mycket istället för lite vitt skit på marken. Får se om det kanske kan bli bättre väder nästa vecka.

I förrgår red vi mycket skänkelvikningar och efter mycket tjat så kan hon faktiskt korsa benen som jag vill, även fast hon inte så gärna vill. Travar-Pica visade sig igen vilket gjorde att jag bestämde att det fick bli mycket galopp-jobb igår. Mycket galopp med fokus på rakriktning, takt och tempo. Efter mycket förvänd galopp och endel öppnor blev hon riktigt bra i galoppen och vi provade på några enkla byten som blev nästan bra, fick till ett som faktiskt var riktigt hyfsat. Vi behöver träna mer på det helt enkelt. När jag travade av var hon riktigt trött men väldigt fin, vinklade in bakbenen och böjde faktiskt igenom ordentligt i hasen, hade vi haft den formen och lite mer energi hade det varit guld kan jag lova. Men hon var så jäkla trött efter gårdagens arbete, men duktig var hon.

Idag ska vi endast kör skritt och trav på böjda spår, tror nog det kan finnas en del träningsvärk i musklerna från gårdagens arbete. Sen ikväll ska vi göra iordning för helgens tävlingar. Kommer bli två sena dagar men jag tror vi ändå lyckas få så alla får jobba halvdagar vilket är super! Ska bara se till att jag själv får halvdagar, brukar ju gärna ta på mig för mycket ansvar men ska nog lämpa över lite till andra.


Nu ska jag se på Las Vegas innan jag åker ut till stallet.

På återseende!


// therre

Av Therese - 3 november 2009 20:13

Sa för ett tag sen (tror jag) att jag skulle beräkna om foderstaten till Pica och det är nu gjort. Beräknat på några färre kilokroppsvikt hos hästen vilket gav en bättre balans mellan alla kvoter hit och dit. Jag använder mig av foderstatsberäkning hos Hippocampus, det är mycket smidigt tycker jag. Man får snabbt allt uträknat och man slipper själv hålla på och räkna fram och tillbaka. Så nu får hon gå på silage, betfor, krafft och en krafft sport för att få lite extra energi. Hon är ju inte alltid den kvickaste i dressyren.

Eftersom jag nu har en del läsare vad jag kan se vore det intressant att se vad era hästar äter, så skriv gärna en liten kommentar om det.


Men efter den här foderstatsberäkningen så har hon gått på den nya fordestaten nu i en vecka och jag kan märka en liten förändring. Hon känns lite piggare och lite mer energisk, men jag hoppas självklart på mer energi ändå. För när hon är lite på bristningsgränsen, som Lina brukar säga om Smarren, då är hon som bäst.

Igår blev hon så och det var så härligt! Men hon blir så svår att rida då, nu när man inte är van, men härligt är det i vilket fall. Super laddad så man verkligen känner hur hon trycker ifrån med bakbenen i galoppfattningarna och i ökningarna. När hon blir så då vill man bara rida och rida hur länge som helst, så målet är att få den här härliga känslan varje gång. Då måste jag säga att vid träningar så är Ola bättre på att instruera fram den här känslan än vad Cissi är. Ola vill ha lite eldigare hästar och Cissi vill ha lite lugnare sansade hästar känns det som, men båda är bra på sitt sätt. Ska försöka få till en träning för Ola snart, men det är så svårt med tiderna.

Idag har Pica och jag galopperat på hoppbanan. Det var härligt att få ett litet avbrott i dressyrtränandet. Galopperade mycket och hyfsat fort, lät henne länga ut på långsidorna av hoppbanan. Men Madde och Loffe red samtidigt och red på liknande sätt och när de längde ut så kände jag mig som en liten ponnyryttare, jäklar vad Loffe kan galoppera! Det såg härligt ut när dom tryckte på kan jag säga. Imorgon blir det dressyr och försöka få fram eld-Pica igen.


Pica rid 2

Sån här galopp hade vi inte idag, vi hade lite mer fart och lite mindre kontrollerat.


Idag har jag gjort ett härligt inköp, ett nytt duntäcke. Det var ju rea på Jysk, så jag passade på att köpa ett nytt duntäcke för halva priset. Fick fem års garanti på täcket som utlovar att inga fjädrar som sticker ut ur täcket och sen lite annat, mycket bra tycker jag för jag hatar fjädrar som kryper ut ur täcken/kuddar. Så inatt kommer jag nog sova riktigt gott.

Åkte sen till vårdcentralen för att se om jag kunde få någon influensaspruta, men icke, endast riskgrupperna. Så jag får väl vänta tills allmänheten får ta sprutor.


Avslutar dagens inlägg med att citera ett sms jag fick Sofie förut (Linda ta inte illa upp):


"Jag har en tjej här som rider hos dig, i nioårsåldern. Men hon säger att hon egentligen bara vill ha Therese som ridlärare nu när hon har bytt. Hon säger att du är bäst ;)"


Då blir man sådär glad och känner att man faktiskt gör intryck hos eleverna på ridskolan även om man inte tror det.

På återseende!


// therre

Av Therese - 2 november 2009 12:49

Så lite inspiration!

Inspirationen till att orka ta tag i något är verkligen noll, en stor fet nolla! Men jag tog mig lite i kragen och kollade när ansökan till Vreta skulle vara inne och det är 15 april så då kändes det lite lugnare. Men sen tänkte jag ställa mig i bostadskö och visst kö går att ställa sig i men vart fanns det lägenheter att hitta ute i Ljungsbro på den där sidan? Nej, alla måste tydligen läsa på universitet om man ska få någon lägenhet. Men det löser sig väl på något vis antar jag.


Sen är det typ 100 samtal ang DM. Varför är inte jag med på startlistan? Kan jag få flytta mig i startlistan? Får man byta klass? Hur är underlaget ute? Läs i ryttarmeddelandet, säger jag! Tydligen väldigt svårt för endel. Men det är väl så det är. Ska bli skönt när de här tävlingen är över då är det bara roliga händelser kvar utav året, Ullared och Globen. Känner att Ullaredsresan gärna får vara typ imorgon så man kan få åka bort ett tag och umgås i gott sällskap. Men det är ju bara en månad kvar så jag ska väl inte klaga det kunde ju lika gärna ha varit ett halv år.

Mycket klagerier men man måste få klaga någon gång ibland också.


Ridmässigt går det rätt hyfsat nu. Travarbetet fungerar bättre än någonsin, vi kan arbeta ordentligt i trav utan att det är handbromsen i hela tiden. Men nu när traven fungerar bra så är galoppen helt skit. Pica kör någon slags  fyrtakts-galopp emellanåt, lata hästen! Men söt är hon när hon väl pinnar på med sina långa ihopknöcklade bakben. Igår red vi mycket övergångar och till slut så kunde vi göra övergångar enbart med hjälp utav sätet, annars brukar det vara jag-vill-inte-sakta-av-utan-tar-bettet-och-springer-Pica som är i farten, men inte igår så det var roligt att en miljon övergångar faktiskt ger resultat. Sen blev det endel skänkelvikningar och fokus på rakriktning med alla fyra benen in under kroppen som hon inte jätte gärna vill. Fick tips av Cissi att träna det på fyrkanten och rida inneskänkel mot yttertygel och samtidigt håll koll i spegeln så man kunde se och känna att det faktiskt blev som man ville. Sen fick vi ju även öva lite tretakts-galopp eftersom Pica hellre ville leka travare igår.

Idag fortsätter vi med snabba övergångar och lite mer voltarbete, ska nog rida med ett spö idag så jag kan peta lite på de där lata bakbenen när vi ska galoppera.


Pica rid  


Nu ska jag nog ladda upp lite bilder på facebook som finns på den här datorn.

På återseende!


// therre

Presentation

Omröstning

(Är en härm-apa på min kompis Andréa så jag snor hennes magnefika!) Vem är du som läser min blogg egentligen?
 Hästluktande kompis
 Hästluktande spion
 Kompis som inte luktar häst
 Spion som inte luktar häst
 En som bara ramlade in

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14 15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Från arkivet

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

RSS

Besöksstatistik

Skriv gärna en rad eller två


Ovido - Quiz & Flashcards