Alla inlägg under februari 2010

Av Therese - 18 februari 2010 13:47

Idag är det exakt ett år sedan jag fick ta bort min älskade Famor. Känns lite märkligt att det redan gått ett helt år sedan den jobbiga dagen, känns som att det var igår. Men mycket har hunnit hända på den tiden och allt har egentligen bara blivit till det bättre. Men han varit otroligt saknad, lill-killen!


      


Men denna dag har trots årsdag och allt varit bra. Tränade för Ola imorse med Pica. Jag ville rida längningar och tanken var att vi skulle ha gjort det men det fanns viktigare saker att träna på,ex lite mer samling i galoppen. Pica är ju inte den lättaste att samla med tanke på de långa bakbenen, men hon blev riktigt fin i galoppen till slut. Hon vill gärna värka sig iväg och bli lång i galoppenoch då blir hon väldigt svår att rida ihop sen, så det är verkligen viktigt att ha henne tillbaka i fattningen redan. Väldigt viktigt att tänka på i helgen. Fick träna lite uppridningar så jag vet hur jag ska tänka där dvs börja flytta blicken i tid så vi inte rider in i staketet eller blir vingliga.
Imorgon kör vi på samma stuk som idag, mycket galopparbete för det är där hon är svag. Sen uteritt på lördag och söndag tävling.


Har inte mycket mer tid att skriva idag heller, måste plugga. Men jag återkommer med bättre uppdatering igen efter tentan.

Nu blir det mat!

På återseende!


// therre

Av Therese - 17 februari 2010 21:26

Plugg har hela min dag bestått av. Började vid kl 09.30 och vips var klockan 16.30 och dags för stallet. Fick mycket gjort idag och känner mig relativt redo för tenta, skönt att det ändå är två dagar kvar tills det är dags, men skulle gärna vilja en vecka till att plugga. Tänker satsa på VG men är själklart nöjd med ett G.


I stallet blev det hälsning av sur Pica. Hon var på krigsstigen för att jag var lite senare än vanligt och ville ha sin tuss silage som hon alltid får när jag kommer. Hon får för mycket mat har jag kommit fram till, så jag har nu dragit ned 1 kg på påsarna eftersom hon ändå får silage 2 gånger extra varje dag   Hon börjar bli lite rund om magen. Men hellre en lite rundare häst än en mager häst.

Ridpasset började med det tre-delade bettet som sitter på "tävlingstränset", gick helt åt helvete! Hon var hård i munnen och väldigt spänd. Böt sedan till det andra tränset med två delade bettet och det blir sån skillnad på henne. Superfin i munnen och hon blir avslappnad och fin.Sitta kunde jag också idag, läste i Hippson tror jag att om man har svårt att sitta ska man höja stiglädrena ett hål för att man ska bli mer rörlig i bäckenet. Och det funkade! Att en sådan liten grej kan göra så mycket.


 Red några öppnor och förvänd galopp som framridning och sedan tänkte jag rida igenom programmen igen, dock på 40 bana så det blev lite trångt   . Fick publik i form av Mimmi, Frida och Gerda. De fick sätta sig på kortsideläktaren så vi kunde öva med folk där och det gick strålande! Kom fram till att Pica är nog bara rädd för farlig grejer och inte människor, så det var skönt.

Programmen gick hyfsat bra, hon kändes fin och jag fick till rättsåbra övergångar skritt-trav och trav-galopp. Sen är det ju det här med längningarna, visst hon kan sprätta fint med frambenen men man vill ju gärna ha lite aktion i bakkärran också. Fick till det bra en gång, men det var två tre steg sen var det borta. Är ju så svårt att sitta ned i övergångarna mellan/ökad trav-arbetstrav. Men vi ska träna på det imorgon för Ola har jag bestämt, det är ju det som är svårast. Volter kan jag ju göra och övergångarna blir bra om jag rider dem ordentligt.


Men hur som så ser jag fram emot tävlingen väldigt mycket! Har en sen starttid i första klassen vilket gör att jag har mycket tid till knoppning osv. Hatar att behöva stressa med sådant. Lovar iaf att ta många bilder för att sammanfatta våran tävlingsdag   

Nu ska jag snart se SYTYCD, sen blir det sova.

På återseende!


// therre

Av Therese - 16 februari 2010 19:17

 Head Shaking Syndrom lektion 2

  

I brist på hästrelaterat innehåll från min stallvärld så kan jag ju ge ytterligare en lektion i HSS   



Många tror att skakningar beror på att hästen är "dum", men nu när HSS blivit lite mer allmänt känt så kanske man bör ta sig en funderare på om det verkligen bara är dumheter? Jag trodde Pica´s skakningar berodde på just dumheter. De började första gången som vi var i skogen, jag trodde det berodde på många flygfän. Sen blev det gradvis värre utomhus, tills en dag då jag red ut och Pica var fullkomligt rabiat! Fick hoppa av och gå med henne hem då jag fick känslan av att hon skulle resa sig, otäckt!

Sen skulle vi skritta ut en annan dag och vi kom inte längre än 100 m innan vi fick vända hem igen för jag trodde hon var dum, men väl inne i ridhuset så fortsatte skakningarna, trodde dock på dumheter. Sen började hon få otroligt dålig framåtbjudning, lite som att hon kröp ihop och blev inåtvänd.

Men sen så kom ju sadelprovningsdagen och alla våra problem blev lösta! Med blandade känslor, knäckt till en början med all den hästhistoria jag har bakom mig men lättad över att problemet gick att lösa.


Skakningar beror helt enkelt på antingen ett fel i hjärnan eller ett nervfel som för fel sorts signaler vidare till hjärnan, vid helt vanliga saker som vind, en dammpartikel etc. Det som uppstår är en sorts överkänslighet som gör att hästen tror att det gör jätteont på mulen och där av rycket. Det finns något liknande hos människor där nerver i ansiktet ger fel signaler till hjärnan om outhärdlig smärta, de beskiver det som att få en elstöt. Bland människor med detta så är självmordsstatistiken 80 %, då kan man förstå att hästen faktiskt kan bete sig helt galet!

Som jag skrev i förra "lektionen" så får Pica ett visst utseende med näsborrarna, vilket jag tror beror på att hon helt enkelt inte vill utvidga näsborrarna för mycket för då gör det ju ont.


  


Men denna åkomma går ju att mildra genom ett nosnät, som fungerar alldeles utmärkt på Pica (som tur är! Nosnätets funktion är att det på något sätt hela tiden "skrubbar" på näsan så att den stimuleras, vet ej varför. Men Pica betedde sig väldigt märkligt när vi red ut (innan jag visste) hon ville hela tiden gå med näsan mot den häst vi red med, dennas rumpa. Samma sak efter ridpassen så ville hon att man skulle skrubba näsan på henne. Så nosnätet har ju en viss verkan.


   


Om ett nosnät inte skulle fungera kan man operera sin häst. Då gör man så att man går in och skär av eller "stryper"  en nerv som löper genom hela huvudet på hästen. Den kommer fram på båda sidor av nosryggen och löper ner till mulen. Operationen går till så att man söver hästen (ofc!) sen så har hästen som två hål i skelettet där nerven löper genom, där för man upp något redskap som lägger metall runt nerven och sakta stryper den. Sen är den liksom död.

Operationen är väldigt ny och de vet inte alla de negativa orsakerna är än. Men endel har det lyckats på och endel lyckats mindre bra på.


Känslan när man rider en häst med HSS är inte den roligaste. Rycken är väldigt kraftfulla, även om Picas är väldigt milda. Finns de hästar som ryckt så mycket att de tappat balansen och ramlat omkull! Men rycken känns verkligen otroligt mycket och är väldigt frustrerande om man inte vet vad de beror på. De drar en ur sadeln och man blir helt slut i armarna av allt ryck, sen blir ju hästen i obalans när man rider. Dock så har det visat sig att hästar som har full koncentration vid ridning kan "koppla" bort skakningarna. Pica exempelvis slutade skaka när vi hoppade men innan och efter dvs framridning och nedvarvning så skakade hon med huvudet.


Hur utreder man ett misstänkt fall av HSS?

Jo, man åker och provar sadel i mitt fall   Men nej inte riktigt så kanske. Man besöker en vetrinär såklart. Min rekommendation är att åka till Strömsholms Djursjukhus och kontakta Veronica Roberts, specialist på HSS (enda i Sverige).

När vi var hos henne fick vi först longera Pica i alla gångarter, utomhus (då det visar sig bäst utomhus). Sen gick vi in och vetrinären rakade båda tinningarna på Pica, bedövade ytligt och gick sedan in med en 1 dm lång nål (Andréa såg ut så här   och mådde så här   , jag såg ut så här och mådde så här   ) Nålen stack hon in rakt in i tinningen för att bedöva nerven. Sen fick vi vänta, sen longering igen och Pica var helt symptomfri!


Ja, det var väl i princip det mesta om headshaking som jag kan och min erfarenhet av "sjukdomen".


Lägger in en film på hur en häst med HSS ser ut med och utan nosnät. Observera hur hästen rör sig utan och med nosnät!






Hoppas ni lärde er något och har ni frågor så ställ gärna dem, så kanske jag kan svara.

Nu ska jag läsa lite andra bloggar.

På återseende!


// therre

Av Therese - 15 februari 2010 20:27

Dagen idag har jag vigt åt psykologi-plugg. Long-term memory, deductive memory, latent learning, hippocampus och sen en miljon processer hit och dit. Banka in i huvudet!     Ibland skulle ett fotografiskt minne inte sitta helt fel.

Är jag frånvarande med inlägg i veckan så vet ni varför! Sen kan jag ju erkänna att ha tenta lördag och sen tävla söndag inte är bästa kombinationen då tankarna svävar iväg till att planera tävlingsdagen vad gäller schabrak, framridning, tidsplanering, täcken osv. Ser fram emot tävling väldigt mycket nu, ska bli så kul! Även om vi kanske inte kommer hamna på någon placering så har vi ändå målet att göra vårat bästa tillsammans och förbättra resultatet i åtminstone LA:n.


Dagens ridning skedde ute på hoppbanan. Hade varit mulet hela dagen men när Pica och jag begav oss ut så öppnades molnen och solen sken. Kunde det ha blivit härligare? Jag satt på min fina häst och skrittade, kunde ha gjort i flera timmar så härligt! Blev lite trav och galopp såklart också. Pica kämpar så tappert i all snön och tycker det är jätte jobbigt. Själv skrattade jag åt henne för hon rörde sig så jäkla roligt ifrån ryggen, hon kändes som om hon blivit 2 meter lång i kroppen   Jobbade fint med höööööga knälyft. I galoppen blev hon stark eftersom det var så jobbigt, men jag släppte på henne lite grann och då gick det jäkligt fort kan jag säga! Men det var roligt med, älskar min fina häst!   


 


Imorgon åker jag in till uni för sista föreläsningen innan tentan. Pica får vilodag och mys med Mimmi, då jag kommer hem sent och behöver plugga.

Nu ska jag fortsätta se på störtloppet från OS, sen CSI!

På återseende!


// therre

Av Therese - 14 februari 2010 21:15

Dagens ridpass gick så dåligt så det är inte ens nämnvärt. Pica och jag var inte sams idag, hoppas på bättring till imorgon.

Visar istället film från gårdagens hoppträning, så enjoy!



Komihåg att vi är inga hopp-proffs! (Och in med armbågarna, jag vet!)


Tusen tack Angie för filmen!


// therre

Av Therese - 13 februari 2010 20:28

Igår red jag i mina stövlar igen, gick inte alls bra. Känns som att rida utan skänklar, men jag antar att det blir bättre med tiden. Dock gjorde de inte lika ont som de gjort förut, provade att plocka ur korkkilarna då det gjort satans ont i vristen varje gång jag använt stövlarna. Det blev genast mycket bättre! Så jag väljer blåmärken i knävecken istället för ond och obrukbar vrist.


Idag blev det en del dag på plugg på förmiddagen. Åkte till stallet vid halv ett för att hinna mocka och greja innan hoppträningen för Ulrika. Träningen som skulle börja kl 14 var sen så den började 14.30 Men gjorde inte så mycket för då hann ju Pica äta upp all mat i lugn och ro.

Fick rida fram självständigt med fokus på att de skulle lyssna på framåtdrivande och förhållande hjälper samt sidförande. Jag red många tempoväxlingar för att få henne mer alert och hon kändes super fin idag!

Sen började hoppningen, fick börja med travhopp på en åttvolt med två hinder. Var lite svårt att hinna med då det blev lite rörigt trots att vi bara var 4 stycken men det fick bli som det blev tänkte jag. Inget att bli irriterad på. Sen fortsatte hoppningen med lite kombinationer med olika avstånd, enkelhinder och lite olika svängar. Jag hade talat om mitt problem med att Pica gärna hoppar av för tidigt och Ulrika sa att jag skulle hålla henne ett galoppsprång till hela tiden, rida mer kortgalopp. Eftersom hindrena bara var låga så gör det ju inget ifall man skulle komma lite fel, men det är inget Pica brukar göra utan jag släpper henne hellre då eftersom jag vet att hon inte stannar.

Pica tyckte det var roligt att hoppa men även jobbigt, då blir hon väldigt stark och drar mig ur sadeln. Så jag fick tänka på att inte ge för mycket eftergift med överkroppen så jag kunde vara snabb tillbaka efter hindrena. Svårt men väldigt viktigt! Men jag tycker att hoppträningen gick väldigt bra och det var väldigt rolligt också, ser fram emot att kunna få lite mer kontinuerlig hoppträning efter dressyrtävlingen nästa helg. Snart är det ju påsk!


Bild från i somras


Och jag ska ge tillkänna att det kommer att bjudas på en liten film från min och Picas hoppträning Snälla Angie filmade idag och ska klippa ihop filmen så jag kan visa er alla andra!


Imorgon blir det årsmöte med U-sekt och sedan hoppas jag på att jag hinner rida innan väggen åker upp så jag kan träna programmen. Ser fram emot tävling väldigt mycket, ska bli så roligt att få tävla! Och på hemmaplan med.

På återseende!


// therre

Av Therese - 11 februari 2010 19:59

De senaste dagarna har jag påbörjat "operation skotta hage", eller senaste dagarna i måndags började jag och idag avslutade jag det hela. Men orsaken till det hela var att jag är mån om min häst och vill att hon ska få gå ut på tävlingsdagen nästa söndag en stund eftersom det antagligen kommer vara ett par timmar mellan starterna. Här nedan kan resultatet skådas   


      

T ill vänster kan man se hur hela hagen såg ut från början, i mitten efter första dagen och till höger hur hagen ser ut nu. Som en krater ungefär   


Det var ju så sjukt mycket snö så det fanns ingenstans att lägga den ju, så då fick det bli en krater. Men jag känner mig duktig som faktiskt har genomfört det hela redan nu. De andra i stallet hoppas på snö så jag ska få skotta igen, jag hoppas på det motsatta.


Pica fick idag en vilodag med en promenad. Sen med lite massage och allmänt mys, idag var det ormslingrar-Pica som var framme då hon lindade sin hals kring mig när jag borstade. Hon är så himla mysig när hon är sån och inte är piraj-Pica    som hon brukar. När allt var klart fick hon en morot och betfor.


   


Sen måste jag bara få nämna några puckon i min "klass". Läraren frågade om en svensk översättning på Cerebral Cortex, en kille svarade hjärnhinna varpå en tjej skrek "Men är det inte hjärnbark!" Ingen svarade på det utan läraren gick vidare med föreläsningen för han visste ju inte själv. I rasten sen har tjejen gått fram till läraren och verkligen bevisat att det minsann är hjärnbark som är översättningen på cerebral cortex. MEN big deal eller?! Blir så irriterad på människor som ska vara så duktiga hela tiden.

Aja, hur som så finns det ett par puckon i klassen som man funderar på hur dom tänker. Kan ju nämna en annan tjej som tror hon är väldigt modemedveten men misslyckas totalt. Jag är inte något modefreak direkt men jag anser att jag iaf kan klä mig hyfsat. Den här tjejen hade en dag stentvättade jeansleggings med en svart väldigt illapassande tröja, en annan dag svarta strumpbyxor och skjorta som slutade rätt direkt där benen börjar, rätt så kort med andra ord. Igår hade hon en stoooor pälsjacka, PÄLSJACKA! Hon såg ut som en björn och idag hade hon genomskinliga strumpbyxor med en svart tunika, det är ju ändå februari och rätt kallt anser jag. Sen håret, det ska jag nog inte ens börja med att förklara hur det ser ut   

Kände att jag behövde få skriva av mig lite grann. En salig blandning människor är vad det är och folk har säkert tankar om mig med, för jag säger inte att jag är den mest modemedvetna, den smartaste eller den duktigaste på allt. Även om endel verkar tycka det.


Nu ska jag se på Vinterspelen, kan vara bland de roligare programmen som gjorts. Imorgon blir det plugg för fulla muggar och ridning med stövlarna.

På återseende!


// therre





Av Therese - 10 februari 2010 21:02

Det har blivit lite varannandags inlägg här på bloggen, men tiden är knapp med massa plugg, skola och stall. Behöver ju någonstans hinna varva ner och sova med, men jag ska försöka hitta tid till bloggen med.


Ridningen dessa två dagar har jag verkligen försökt sitta ned, men det går verkligen inte! Jag studsar som jag vet inte vad och när jag väl kommer ned i sadeln så flaxar underskänkeln som två vingar på en fågel. Något tips någon? Sen orkar jag ju inte sitta så länge som jag vill och behöver pga av ryggen, muskel vad det nu är som är fel. Känslan är lite som att ha två benpipor som gnider mot varandra, enklaste sättet att förklara så andra kan få veta vad jag har att tampas med varje dag. Men det börja liksom bli vardagsmat nuförtiden det här med att ha ont, så de dagar som det gör lite ont skulle nog vara fruktansvärt för någon annan tror jag.

Tillbaka till ridningen, behövde få förklara känslan i ryggen eftersom jag tjatar så om den. Pica hon är duktig som springer fint emellanåt och emellanåt spänner sig lite i formen då får man böja loss och lossa bette lite grann, annars är det inte mycket mer med det. Dock känns hon fortfarande inte lika tip top som hon gjorde innan vintervilan, vore kul om jag kunde hitta den känslan till tävlingen som är om en och en halv vecka bara!   

Igår när jag red fick jag visa bakdelsvändningar för en ridgrupp som hade teori, shit tänkte jag eftersom det inte är våran starka sida. Men det gick rätt bra ändå, Åsberg tyckte de var helt okej om jag bara lägger vikten åt rätt håll, ooops! Men det är inte lätt att träna själv då vet man ju inte, så det var bra att vi fick visa för eleverna. Vi visade nog mest hur man inte ska göra   


Idag blev det en hel pluggdag. Tycker att jag hann med rätt mycket, läsa ett kapitel i boken plus en massa renskrivning av anteckningar. På eftermiddagen begav jag mig till stallet för att rida lektion för Ola.

Fick börja med öppnor på långsidorna, märkte att hon är mycket mer loss i sina sidor nu än för några månder sedan då vi knappt kunde göra öppnor    Sen gick vi över till att rida slutor i trav längs långsidorna, det var dock lite svårare men utmaningar är alltid bra. Sen öppnor i galopp och 10 meters volter. Avslutade med att rida skänkelvikningar på diagonalen (efter mitt önskemål) gick sisådär, det är ju inte våran bästa övning direkt. Sen fick jag rida galopp på volten. Jobbade med att öka galoppen och sedan sitta tillbaka enbart med sits så skulle hon samla sig. Snacka om härlig känsla i höger varvet! Satte mig tillbaka och vips så var hon tillbaka i arbetsgalopp, ökade på till stoooora språng och sedan vips tillbaka till arbetsgalopp. Om vi kan göra sådana upptag på tävling lär vi få typ minst betyget sju! Vänster var inte lika bra, men hon är ju inte helt igenom i högerbak så då kan det inte bli lika bra.

Men slutet på lektionen var kanon!

Sen var Pica jätte trött när vi skrittade av. I stallet fick hon silage och sitt halstäcke att torka i.


  


Till helgen blir det hoppträning på lördagen och på söndagen är tanken att det ska vara "öppet" på hela i ridhuset så jag kan rida igenom mina program.

Imorgon blir det uni och föreläsning. Första tentan nästa lördag, jag känner mig inte redo, skulle vilja ha minst en vecka till att plugga.
Nu ska jag läsa lite bloggar.

På återseende!


// therre

Presentation

Omröstning

(Är en härm-apa på min kompis Andréa så jag snor hennes magnefika!) Vem är du som läser min blogg egentligen?
 Hästluktande kompis
 Hästluktande spion
 Kompis som inte luktar häst
 Spion som inte luktar häst
 En som bara ramlade in

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5
6
7
8
9
10 11
12
13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Från arkivet

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

RSS

Besöksstatistik

Skriv gärna en rad eller två


Ovido - Quiz & Flashcards