Alla inlägg under mars 2010

Av Therese - 11 mars 2010 23:06

...presenterar jag världens långsamaste vattenhink. Damdamdidam!!! Fanfar....


  


Ska det verkligen behöva ta 2,5 månader att få en jäkla hink? Det är vad jag kallar dålig service från Hööks sida, det har inte varit glada Therre som gått och väntat direkt. Men nu hänger den ju där i boxen, ser inte så stor ut på bilden men jag kan lova att det går i mååååång fler liter än den i den gamla hinken som nu pensioneras och blir tävlingshink   

   Men från dålig service till otroligt bra service. Lämnade ju in mitt pannband i måndags på Skärlund, Axelssons guld, Smycka osv (ni som bor i lilla Karlskoga vet vad jag menar). Idag när jag lämnade frisören Susanne, som återigen gjorde ett kanon jobb med håret credd till henne(!)    , så gick jag in till Katta för att se om det var färdigt. Innan jag ens hunnit komma in så hojtar hon att hon ska göra det idag (dvs torsdag), jag undrar när det är klart och hon svarar att hon lägger det i min brevlåda på väg hem från jobbet. Och gissa vad som låg i brevlådan när jag kom hem från stallet? Jo, självklart mitt pannband med denna lapp:



Service or what?!


Nu till lite mer vardag än service hit och dit. Kom ju till stallet någon gång idag på eftermiddagen, fyllde genast en stor mängd vatten i nya hink och hängde in till Pica. Sen blev det mockning och hon var så otroligt söt idag, det är hon väl alla dagar men idag var en sån där dag då hon var lite extra gullig   



Hon ställde sig och vila på sin favoritplats, lilla hjärtat! Fick btw trycka mig upp nästan över väggen till Figge för att få en helkroppsbild på henne. Men det var det värt, hon börjar även komma i sommarkostym dvs lite apelkastad (heter väl så I think, med fläckarna)

Efter mockning gjorde jag startlistorna klart till helgens tävling med fasta starttider. Jag rider kl 10.55 samt 15.30, långt emellan men vad gör det när det ändå är hemma.

Ridningen idag var inte den bästa. Visste att jag skulle få rida med massa andra och såg det som en bra träning inför framridningen i helgen, dock hoppas jag på att det går bättre då. Passet började rätt så bra men urartade rätt snabbt när fler och fler dök upp i ridhuset och det var hästar och ryttare överallt i princip. Pica blev lite stressad och jag försökte lugna henne men det var svårt när de andra smackade åt sina hästar, Pica tog det som att var till henne. Så på lördag hoppas jag att det inte är en massa "smackare" jag behöver rida fram med.


Imorgon rider vi ut en stund tillsammans med Angie och Lunnis samt Elsa och Albin. Vi behöver nog båda rensa hjärnan lite innan tävlingen på lördag. Därefter blir det bad av kropp och snusk-svansen, den är inte i fräschaste laget nu. Ska även prova ett tips från Hippson om att fläta svansen för att få ett fluffigare intryck. Sen blir det självklart smörjning och plocka fram alla grejer jag ska använda på tävlingen. Ska bli väldigt roligt   


Avslutar med två bilder. Först på giraff-Pica från tisdagens promenad


  

Dock var hon lite lugnare när jag tog kortet än innan, tur var väl det   


Sen en söt bild som jag lånat (läs snott åter igen) från Mimmi´s blogg


  


Nu ska jag sova för att kunna få morgondagen lite fortare.

På återseende!


// therre

Av Therese - 10 mars 2010 20:46

Den som säger att ridning inte är någon sport utan bara gulligullgull med hästar kan slänga sig i väggen!!


Red för Ola idag och jisses vad svettigt det var! Svetten fullkomligt rann nerför ryggen. Höften och ichias sa sluta nu, nu, nu(!) Men det var det värt för Pica var helt kollosalt bra idag! Finns inte ord för hur glad jag är att jag köpte denna underbara häst, love her!   


  

  


Mitt önskemål med dagens träning var att få hjälp med längningarna, såå svårt att få till bra sådana. Men fick börja på mitt volten med att få henne att ta i mer bakifrån, dvs vinkla de lååånga bakbenen in under kroppen så hon blir lättare i framdelen. När det började bli bra fick jag order om att sätta mig ned. Sagt och gjort så satt jag sedan i sadeln resten utan passet.
Fick rida volt i volten och få henne ännu djupare. Sedan blev det galopparbete, hon var bra redan från början. Men som alltid det jag tycker är bra är inte tillräckligt bra utan det ska till lite mer för att få till det bästa. Red även här volter i volten och sedan vända igenom och bibehålla förvänd galopp, fortfarande bra. I höger förvänd så blir hon lite stark och vill gärna springa iväg, så det gäller att vara snabb.

Sedan blev det lite öppnor och här kändes hon till slut helt härlig i traven stundtals. Svikt genom kroppen som gjorde att jag kunde komma ned i sadeln och låt hennes rörelser gå upp genom bäckenet och fångas upp av magmusklerna, precis som det ska vara! Helt otroligt hur bra det kändes. Fick till och med beröm för min sits då, självförtroende-boost    

Sen fick jag prova på mellantrav. Fick först göra själv för att Ola skulle kunna se vad jag gjorde för fel. Red en mellantrav och han sa att den var helt okej, och det är väl klart den var okej nu när hon går så bra svarade jag. Fick rida några till och även pusha för att se hur mycket som gick. Men jag ska hursom rida safe istället för att "brassa på" det är värt mer poäng än om hon faller isär pga att hon inte orkar.

Avslutade med att rida några galopp-uppridningar på medellinjen, även det väldigt svårt och samma här hon är inte tillräckligt stark för att kunna göra en bra halt från galopp.

Ola avslutade det hela med att säga: Vi köpte rätt häst!

(Med vi menar han då självklart att han var med på ett hörn och beslutade om köp, inte att han är delägare   )


Men helheten av detta pass var helt underbart. Att få känna den där känslan av att vara ett med hästen är helt obeskrivlig!

Så efter idag känns det inte helt fel med tävling på lördag, fick en liten energikick nu och kan börja ladda ordentligt nu.


Imorgon beger jag mig till frissan för att fixa råttboet. Lååångt, utväxt och slitet inte jätte roligt att fixa till det om man ska någonstans. SÅ imorgon alltså klippning och färgning, så nu är det bye bye brun-röd och hello mörkt igen.

På återseende!


// therre

Av Therese - 10 mars 2010 09:11

  Gårdagens inlägg trodde jag skulle få lite kommentarer, lyckades få 4 iaf   Man behöver kunna säga sin åsikt, kommer kanske fler efterhand. Annars tar jag det som att endel inte vågar kommentera eller att man känner sig träffad helt enkelt och därav ingen åsikt i frågan, var ju ändå 87 stycken som var inne på bloggen igår.


Nog om det. I måndags red jag i stövlarna igen och jag ska erkänna att de faktiskt var hyfsat sköna när de blev uppvärmda. Ska nog försöka rida i dem lite oftare nu när "värmen" börjar komma, då är det ju ganska okej att vara utan långinsar.

 Fick till ett pass enligt planen med att rida lösgörande övningar. Pica kändes med på noterna i alla tre gångarter och galoppen börjar vi nog få kläm på. Kunde rida henne i rättvänd galopp över till förvänd och tillbaka till rättvänd utan några större tempoökningar från hennes sida, ett tecken på att hon faktiskt börjar bli starkare och accepterar att det kan vara lite jobbigt ibland. Hon blir så härlig när hon verkligen accepterar sin uppgift och efter ridpasset ser hon alltid så himla nöjd och glad ut.


  


Igår var en liten vila inplanerad. Gick en promenad till hoppbanan, Pica lekte giraff och kändes vääääldigt mycket större än sina 168 cm som hon är annars. Men hon blir väldigt fin när hon "blåser" upp sig och då blir jag glad över att ha en sån fin häst. (Många glädje ämnen just nu)

Red även lite på Luna igår, skulle haft lektion för Angie men hon orkade inte rida pga förkylning så då fick jag göra det. Riktigt roligt att få rida henne igen efter så lång tid, det var skillnad till det bättre. Dock är det fortfarande endel jobb kvar, men Angie är duktig och jobbar på varje dag med Luna som inte är den lättaste alltid.

Höll på att göra en "framridning i Gyttorp" igen, dvs ramla av pga sadel som glider på sidan. Lyckades hålla mig kvar denna gång men det var inte jätte kul att hänga på sidan och försöka stanna häst som ville springa fooooort! Men som sagt Luna är rolig att rida även om det ibland är lite tungt   


Tanken var att jag skulle hunnit med lite hårvård på Pica igår, men det råkade bytas ut mot lite skitsnack med Andréa, oooops(!) Så jag får ta hårvård idag istället efter ridningen. Måste klippa hovskägg , hon måste ju vara fin till tävlingen som är om endast 3 dagar, börjar känna av lite nerver nu. Men det ska bli så härligt att få tävla igen och faktiskt få kunna planera in lite tävlingar, har ju inte gått så bra med det de tre senaste åren, tyvärr.


  


Men nu ska jag plugga.

På återseende!


// therre

Av Therese - 9 mars 2010 09:25

Det här med att tävla dressyr, vad är viktigast: Att utvecklas med sin häst och få en bedömmning på hur "dagsformen" är eller klaga på att man inte fick de poäng/procent man själv tycker att man förtjänade?


Alltför ofta tycker jag att man kan läsa/höra hur ryttare som tycker de blev neddömda av domaren pga av olika orsaker eller att de alltid annars rider på mycket högre procent. Jag förstår inte vitsen med att tävla då? Jag trodde man tävlade för att det var roligt och för att man fick en bedömning av sin ritten den dagen, inte en bedömning av alla ritter man gjort?

  

Att klaga på domaren tycker jag är helt fel! Domaren är där av en anledning, att bedöma ekipage just den ritten, den dagen. Domaren har antagligen en utbildning som denne har klarat av och där med är godkänd som domare, de åker även iväg på regelbundna domarkurser för att hålla sig "uppdaterade". Sen kan jag hålla med om att olika domare dömer olika, men huvudsaken är väl att denne dömer rättvist eller?

  

Om man inte tål att höra "sanningen" så ska man nog inte tävla. För det är det som är själva grejen med att faktiskt tävla, man får veta hur man ligger till utvecklingsmässigt för tillfället. Men många, många tycker att de är sååå bra och tycker därför domaren dömmer ned just dem för att de inte fick de procent som de tyckte att de skulle ha. Varför inte diskutera det med domaren? Istället för att klaga "hemma" och till andra, sprida rykten om att den domaren bara dömmer ner just mig, har något emot just mig. För jag tror att de flesta domare mer än gärna tar den diskussionen med ryttaren om den har något att klaga på.


Jag bor i en liten stad och där alla känner till alla, jag vet att många läser min blogg och jag vet att säkert någon kommer känna sig träffad. Men hursom så är detta inlägg riktat mot allmänheten och inte mot någon specifik person.


Jag har ett mål och det är att själv bli dressyrdomare en dag. Om det är om 10 år, 20 år eller 50 år det vet jag inte, men någon gång ska jag lyckas!


Behövde bara få rensa hjärnan med lite tankar, det blir för mycket ibland.

På återseende!


// therre

Av Therese - 8 mars 2010 11:19

...sen när har påsar i plast utgångsdatum?!



Klipptid bokad, träning bokad och pannbandet lämnat på "lagning", jag känner ett visst flyt!

På återseende!


// therre  

Av Therese - 8 mars 2010 08:37

Ja, jag vet att jag varit dålig på uppdaterin i helgen. Men jag skyller på inspirationsbrist och ork. Därav en uppdatering idag.


I lördags var det ponnytävling på ridskolan. Jag skulle egentligen inte ha hjälpt till, utan bara skjutsat upp mamma, knoppat Figge och sen åkt hem. Dock blev det inte riktigt så. Började min dag med att i kylan stå och gräva fram sladden från nya ridhuset till gamla för att få igång ljudet. Sladden är nämligen av och behöver "kopplas ihop" igen med lite tejp emellanåt. Dags att byta/laga ordentligt? Så efter ca 30 minuters arbete så fungerade det hela, resultatet av det var en otrolig träningsvärk i rumpan. Kunde knappt gå igår   

Sen blev det en hundpromenad med Andréa och Lina´s hundar Hockey och Lilla Leo. Därefter knoppning utav ponny med riktig ponnyman(!), vi snackar tjocka strån och många strån. Men han såg till slut prydlig och fin ut, Frida verkade även hon nöjd.

Kollade sedan några ekipage innan jag tänkt åka hem, klockan hade hunnit bli 12. Till slut blev det så att jag åkte hem, bytte om till ridbyxor, tog skolboken med mig och var speaker en klass. Att jag inte kan låta bli?

På kvällen så tränade Pica och jag med att rida med musik och staket. Trodde hon skulle vara spänd som en fiolsträng men icke. Gick förbi staketet två gånger först och varje gång fick hon några morotspellets (bästa godiset ever!), sen hoppade upp och skrittade förbi och stannade och gav morotspellets igen.

Vart var spändheten och den omöjliga hästen att rida på? Den fanns inte, Pica var riktigt behaglig att rida. Reagerade ingenting på musiken och kollade bara lite grann på staken, trots att Mimmi även satt vid domarbordet och tog kort med blixt. Duktiga häst! Så det finns ju hopp inför nästa vecka att hon kanske kan vara hyfsat avspänd.   


Igår var det hoppträning för Ulrika. Träningen hade syfte att vi skulle få kontroll på hästarna med många övergångar. Pica var mycket bättre än sist, dock så drar hon ju fortfarande iväg lite grann och jag fegar ur och släpper henne för tidigt framför hindrena. Jag blir tokig på mig själv i de lägena, ser ju att det finns plats för ett galoppsprång till, ser avståndet långt ifrån och kan planera, men får panik i sista stund och släpper hellre iväg Pica än tar ett till galoppsprång för då tror jag vi kommer krascha, vilket vi inte kommer göra. Men det är ju så mycket lättare att släppa henne ett före då jag vet att hon inte stannar. Får skärpa mig nu!

Hoppade hursom 2 enkel hinder på 80 cm och den höjden var helt okej, kändes jätte lågt. De andra höjd till sin sista omgång på banan, men jag valde att ha kvar 80 cm då jag kände mig säker där. Hade säkert kunnat hoppa 90 iaf, men valde det säkra för det osäkra.


Idag blir det dressyrtrim. Ska rida mycket lösgörande arbete i trav och träna på volter. Imorgon blir det vila med promenad, onsdag och torsdag dressyrtrim och fredag blir det en liten lugn uteritt tillsammans med Angie och Luna. Har kommit på att Pica blir så bra varje gång efter en uteritt eller vila, hon kommer liksom på andra tankar på något sätt och kan "smälta sina nya intryck" i dressyrarbetet.


Nu ska jag äta frukost, sen en snabbis till stan för att boka klipptid och kolla på Bokia efter "diamanter" till pannbandet.

Igår pratade jag även med Madde i telefon, jätteroligt! Blev helt förvånad när det stod hennes namn på displayen, var väldigt länge sen vi pratade med varandra. Samtalet kändes som 10 minuter, men när vi la på hade vi pratat i 1 timme och 10n minuter. Tur att hon snart kommer hem och hälsar på, för hon fattas oss!

Bjuder på några härliga ridbilder som jag fått av Angie.

På återseende!


  


  

        

      



// therre  

Av Therese - 5 mars 2010 22:06

Strålande sol har det varit hela dagen lång, underbart! Man får sådana vårkänslor så man blir helt glad    


  

Inte bild från idag


Eftersom att hoppbana skulle plogas inför morgondagens ponnytävling´s parkering så var ju förhoppningen att underlaget kunde vara ganska bra, dock skrapade plog-Nisse bort allt. Men hey! Man kunde blotta det bruna gruset vilket gjorde att man såg ett ljus i tunneln så att säga. Så med lite försiktigthet gick det att skritt och trava där iallafall. Hade sällskap av Angie och Lunnis.


Pica började efter en stunds skrittning dumma sig idag med att börja spänna till ryggen och tendens till att börja ställa sig, så fick jag bli sträng och böja ner henne    Dumma häst! Men jag kände mig duktig som tog tag i problemet istället för att fega ur och låta henne hålla på, så en klapp på axeln till mig   Kunde därefter rida henne i lite skritt och trav försiktigt. Pica tycker inte om stumma underlag har jag märkt så hon blir väldigt stum i sin gång, men det är ju nyttigt att rida på lite hårdare underlag emellanåt också, bara man tar det lungt. Blev ingen galopp då jag ansåg det vara för hårt och även lite halt på sina ställen, så vi jobbar mer med det imorgon igen. Jobbade även några bakdelsvändningar och det gick som vanligt helt uselt, men ju mer man tränar desto bättre blir det väl I guess.


Imorgon så blir det en sväng upp till stallet på morgonen för att knoppa Figgisen åt Frida, blir till att göra klart mockning och mat när jag ändå är där då. Sen se några ekipage innan jag beger mig hem för att fortsätta plugga. På kvällen ska jag rida och då rida med dressyrstaket och domar-bord och övrig utsmyckning som lite träning. Har bestämt mig för att ha tålamod när hon blir spänd för att göra det hela till en så positiv upplevelse som möjligt och inte en stressful situation som det gärna kan bli när hon blir spänd och jag blir lite frustrerad. Helt enkelt en superbra träning inför kommande tävling nästa helg.


Nu blir det sängen.

På återseende!


// therre

Av Therese - 4 mars 2010 13:45

Magnetröntgen var ingen trevlig historia, kan nog säga att jag aldrig känt ett sådant obehag förut. Allt började fint, med att jag fick klä om till en fin blå rock och sedan lägga mig på "sängen", hörlurar på och sköterska berättade om hur det skulle gå till. Sen skulle det köras in i maskinen och det var inte alls behagligt. Jag ville bara där ifrån! Tårarna rann och jag kunde knappt andas. Sköterskan sa att vi skulle boka om tiden och att jag nästa gång ska få lugnande för att klara av det hela. Kunde inte få det idag då jag körde dit själv och ingen är hemma som kunde hämta bilen och köra mig hem.


  


Det ser inte så farligt ut men det känns desto värre. Att ligga i en "tunnel" med huvudet i en sorts ställning så det ska ligga still och sen ha mindre än en decimeter runt omkring kroppen är inget som är behagligt. Obehag, obehag, obehag! Känner redan ångest inför nästa gång, som är 18 mars.

Så jag har ju tydligen någon sorts form av klaustrofobi då, trodde att jag skulle klara detta plätt lätt, men jag hade väntat mig större utrymme i tunneln än vad det var.


Nu till lite trevligare saker. Red för Ola imorse. En lektion som gick ut på att få kontrollen över Pica och få henne att slappna av. Men det var verkligen inte lätt! Spänd som en jag vet inte vad och som bara älgar iväg för minsta lilla som är jobbigt. Att sen sänka henne i formen samtidigt som att man ska sitta kvar i sadeln är inte lätt, armarna räcker liksom inte till. Sen är hon verkligen überstark i dessa lägen och väldigt svår att få kontakt med dessutom, men jag får trösta mig med att det kommer släppa när hon blir starkare och orkar mer. På slutet kändes hon helt okej, jag kunde sitta ned i traven och hon gick kvar i formen, när jag lättade/gav ordentlig eftergift så sökte hon sig neråt dvs rätt håll. Då tyckte Ola att det räckte, även jag som var i princip död   

Men nu vet jag hur jag rida igen, ska verkligen vara noga så att vi kan få träna lite längningar och skänkelvikningar samt uppridning nästa vecka. För nästa lördag är det ju tävling, måste börja ladda!


Nu ska jag plugga lite psykologi, det går så segt att läsa även fast det är väldigt intressant. Måste börja söka info till grupparbetet också, vore bra om vi kunde bli klara i tid så man kan lämna det och fokusera enbart på tentan.

På återseende!


// therre

Presentation

Omröstning

(Är en härm-apa på min kompis Andréa så jag snor hennes magnefika!) Vem är du som läser min blogg egentligen?
 Hästluktande kompis
 Hästluktande spion
 Kompis som inte luktar häst
 Spion som inte luktar häst
 En som bara ramlade in

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8 9 10 11 12 13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Från arkivet

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

RSS

Besöksstatistik

Skriv gärna en rad eller två


Ovido - Quiz & Flashcards